Банкеръ Daily

Финансов дневник

Преди 31 години България става член на МВФ и на Световната банка

На днешния ден през 1990 г. България става член на Международния валутен фонд и на Световната банка.

Участието на България в МВФ и Международна банка за възстановяване и развитие е било обсъждано в Политбюро още през 1987 г., когато плановата икономика се задъхва от хроничен недостиг на средства. Това предложение обаче е отхвърлено основно поради становището на БНБ, че разкриването на „най-съкровените тайни“ на страната ще доведе до влошаване на кредитния рейтинг на България, която и така вече не е в състояние да погасява отпуснатите кредити в срок.

След промените през 1989 г. България е приета за член на МВФ на 25 септември 1990 година. 

От 8 февруари до 21 септември 1990 г. в България управлява първото правителство на Андрей Луканов (БСП). То е съставено от политически дейци на БСП и един независим експерт.  След подаването на оставка,  то е наследено от втория кабинет на Андрей Луканов.

Правителството управлява страната малко повече от седем месеца в изключително динамична политическа обстановка. Провеждат се заседанията на Националната клъгла маса, на която се определят основните насоки за развитието на България (до поемането на министър-председателския пост Луканов ръководи делегацията на БКП/БСП на заседанията). Не спира провеждането на митинги, шествия, започва издаването на нови вестници, създават се нови политически организации. В същото време старите тоталитарни политически партии и организации се преименуват по примера на БСП.

На 29 март 1990 г. правителството налага мораториум върху обслужването на външния дълг. Освен това правителството либерализира банковото дело, външната търговия, трансформира всички външни задължения като държавен дълг и установява плаващ курс на лева.

През юни се провеждат избори за Седмо Велико народно събрание, донесли изборна победа на БСП. Това поражда повишено обществено недоволство, намерило израз в провеждането на окупационни и седящи стачки. Започването на работата на парламента през юли не допринася за успокояване на обстановката и напрежението достига кулминация в опожаряването на Партийния дом на 26 август. Поради това правителството не се решава да започне тежките икономически реформи, които са наложителни.

Андрей Луканов подава оставката на правителството и се опитва цял месец да уговори СДС да включи свои представители в новото правителство, но не успява и сформира втори тяснопартиен кабинет. Той управлява страната до 20 декември 1990 г., след което е наследено от правителството на Димитър Попов.

През есента на 1990 г. към политическото противопоставяне се добавят трудности в снабдяването, тъй като производителите очакват либерализация на цените и задържат стоките, докато магазините се изпразват и се появяват опашки за най-необходимите продукти. През септември са въведени купони за хранителни стоки.

Всички споразумения с МВФ, с изключение на шестото, са от типа „Stand-by“, което значи обвързаност на получаване на кредита с достигане на определени икономически параметри, примерно определен размер на бюджетния дефицит.

Според вътрешно съглашение, главният директор на МВФ е винаги европеец. От 2019 г. Кристалина Георгиева пое този пост от Кристин Лагард. 

Световната банка (World Bank) осигурява подпомагащи заеми на развиващите се страни за капиталови програми. Всички решения на международната финансова институция трябва да бъдат ръководени от ангажимента за спомагане на чуждестарнните инвестиции, междунродната търговия и подпомагане на капиталовото инвестиране. Световната банка е е собственост на повече от 180 държави членки, чиито виждания и интереси са представени в Управителния съвет и базирания във Вашингтон Съвет на директорите. Държавите членки са акционерите, които имат властта да взимат решения в Световната банка.

Световната банка се различава от Групата на Световната банка по това, че обхваща само две институции:


  • Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) - International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) и

  • Международна асоциация за развитие (МАР) – International Development Association (IDA);

докато Групата на Световната банка, освен тези две, включва и още три институции:


  • Международно финансова корпорация (МФК) – International Finance Corporation (IFC);

  • Агенция за многостранни инвестиционни гаранции (АМИГ) – Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA);

  • Международен център за регулиране на инвестиционните спорове (МЦУИС) – International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID).

Facebook logo
Бъдете с нас и във