Банкеръ Daily

Финансов дневник

Преди 142 години е извършена първата парична операция на БНБ

На 6 юни се навършват 142 години от първата парична операция на Българската народна банка. Дейността на БНБ започва на тази дата през 1879 г. с „внасянето на една сума в размер на 8 687 043 лева, от които 2 000 000 лв. за капитал и резервен фонд, а остатъкът за безсрочен безлихвен влог. Още същия ден е била извършена първата операция от 1500 лв. срещу залог."

Учредена през 1879 г., БНБ е една от най-старите централни банки в света – тринадесета по реда на създаването си, с богата история и архив. Банката насърчава историческите изследвания в областта на финансите и икономиката, включително работата с исторически данни, предвид тяхното значение за разбиране на основни финансови и икономически процеси и причинно-следствени връзки в дълъг исторически контекст.

Като част от изследователската си дейност в областта на историята, днес БНБ публикува данни от историческите баланси на Банката за периода 1884 г. – 1940 г. и информация за историята на своята сграда на пл. „Княз Александър I“ в София.

Данните представляват извадка от годишните отчети на Банката, публикувани по повод 140-та годишнина от основаването на Българската народна банка. Те са поместени непосредствено под отчета на БНБ за всяка година. Тези количествени данни за дейността на Банката представят публично непознат досега източник на богата историческа информация. С оглед на ключовата роля на централната банка така публикуваните данни свидетелстват за цялостното състояние на финансовата система и стопанското развитие на България през съответните исторически периоди. Балансовите данни са публикувани на български и английски език и са обработени и структурирани в табличен формат. Това улеснява тяхната достъпност, съпоставимост, последваща обработка и употреба за аналитични и изследователски цели от представители на финансовата и академичната общност и от всеки с интерес към финансовата и стопанската история в България и по света.

Историята на сградата  на БНБ започва на 29 март 1920 г. когато Управителният съвет на БНБ поради разрастването на дейността на Банката взема решение за закупуване на място за постройка на ново банково здание, което да отговаря на нарастващите потребности в дългосрочна перспектива. От Централната банка са публикували информация за историята на сграда, в която се помещава днес. Описани етапите от строежа на сградата, както и нейните архитектура, екстериор, интериор, художествена колекция и музейна експозиция. Освен историческите факти са представени и снимки и копия от оригинални документи, свързани със сградата.

Сградата на БНБ в София е построена през 1935-1939 година. Тя е паметник на културата от 70-те г. на миналия век и една от архитектурните забележителности на столицата. И досега тя пази автентичния си вид – без нито една реконструкция, само с освежителни ремонти.

Един от атрактивните елементи на сградата на БНБ е входната й врата - с изображения на монети от Второто българско царство до днес. Друга забележителност е скулптурата на Св. Никола - светецът, покровител на банкерите, разположен отстрани на сградата. Тя е изработена от Любомир Далчев. Интересен детайл е Кулата на сградата откъм ул. "Съборна".

Изградена е по проект на двама от най-известните български архитекти по онова време - Иван Васильов и Димитър Цолов, със сътрудничеството на архитектите Христо Пешев и Борис Капитанов и конструкторите инж. Димитър Байнов и инж. Кръстю Илчев. Те са оформили един чудесен комплекс от банковата сграда и намиращата се до нея Буюк джамия, построена през ХV век.

Facebook logo
Бъдете с нас и във