Банкеръ Daily

Финансов дневник

Празнично пазаруване: с 8% скачат плащанията за седмица

Традиционно, пикът на предпразничното пазаруване е в последния декемврийски уикенд преди Коледа. И тази година българите не изневериха на навика си и търговските центрове бяха препълнени с хора, отчетоха от "БОРИКА" АД.

През третата седмица на декември (13.12. – 19.12) в картовата система БОРИКА са регистрирани близо 5.4 млн. трансакции на ПОС терминали (физически и виртуални). Ръстът в броя на трансакциите спрямо предходната седмица на месец декември е 7.81%, а спрямо същия период на 2020 година той е цели 35.86%. Отчетен е значителен ръст от над 43% и в сумата на покупките през тази седмица, които са се покачили от 248 млн. лв. през 2020 г. на 355 млн. лева през тази година.

За същия период се наблюдава леко повишаване от 4.72% на броя трансакции на АТМ, поддържани от БОРИКА, като тази година те достигат близо 1.4 млн. броя. Стойността им е близо 425 млн. лева. или 11.17% по-висока от същия период на 2020 г.

„Ръстът в безкешовите плащания е устойчива тенденция и за това красноречиво говорят както растящият брой на операциите, така и на сумите, реализирани през ПОС терминали“, споделя Радослав Димитров, директор „Карти и терминали“ в компанията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във