Банкеръ Daily

Финансов дневник

Празни бюра и следобедни бири

Във вътрешността на сградата на "Уолстрийт" № 60 - американската централа на германската "Дойче банк" - признаците за беда са навсякъде, коментира "Блумбърг". Те започват от 46-я етаж с изглед към "Ийст ривър": кафяви кутии, натрупани в офисите на най-високопоставените мениджъри на американска земя. Четиридесет етажа по-надолу, в търговската зала на банката, работните места са празни още от сутринта. Екраните на компютрите са тъмни, а онези служители, които са на бюрата си, открито си търсят работа в конкурентни банки. Техните началници знаят и изобщо не им пука.

През последната седмица един от изпълнителните директори проследил младши търговци, наслаждаващи се на бирите си в близкото заведение Full Shilling. А било едва 13 часа. По-възрастните дилъри пък могат да бъдат открити в Cipriani на "Уолстрийт". Там, в облицовани с дърво стаи или на тераса между каменни колони в Йонийски стил се сервират прочутите коктейли "Белини".

Така тече ежедневието в инвестиционната "Дойче банк" в Ню Йорк, където всеки - от изпълнителните директори до обикновения служител, изглежда надушва, че от Франкфурт се задават още лоши новини. 

 

 Cipriani на "Уолстрийт"

Дейността на германския банков лидер на Уолстрийт навремето беше символ на амбициите на германците да се съревновават рамо до рамо с американците в собствения им заден двор. През последните години обаче бизнесът беше източник на политически и регулаторни главоболия, а талантите постепенно изтичаха към конкуренцията. Днес "Дойче банк" планира да съобщи на стотици търговци на акции и на книжа с фиксиран доход, че вече няма да работят в институцията, споделили за агенция "Блумбърг" добре информирани източници. Главният изпълнителен директор Кристиан Севинг може да представи още до края на тази седмица мащабен план за преструктуриране на операциите и съкращаване на 15-20 хил. работни места или повече от един на всеки шестима на пълен работен ден в глобален мащаб, информира на 28 юни "Уолстрийт джърнъл". Заради бавното "прокапване" на новини и слухове за потенциалните уволнения с оскъдна комуникация от Севинг, все по-голям брой членове на персонала в САЩ започнали да негодуват срещу партньорите си в Лондон и Франкфурт.

Изпълнителните директори в Ню Йорк работят повече от година под заплахата от закриване или продажба на банката. Типичните вътрешни боричкания кой да получи повече пари за разходи придобиваха тежест, когато всяко поделение попадаше под микроскопа. Петер Селман, който бе повикан обратно на работа след пенсионирането му през 2017-а, за да съживи бизнеса с акции, лобираше без успех пред банковия ковчежник Диксит Йоши да прехвърли 300 млн. евро от средствата, предназначени за неговото нерентабилно поделение към бизнеса с книжа с фиксиран доход, твърдят запознати. 

Севинг, от своя страна, твърдеше неотменно и публично, че подкрепя щатската инвестиционна банка още откакто през миналата година пое кормилото на германския банков лидер,. Той се бори да върне доверието на инвеститорите и на контролните органи в способността на "Дойче банк" да реализира печалби. Но след проваления опит за сливане с втория по големина местен конкурент "Комерцбанк", насърчен от финансовия министър на Германия, акционерите настояват за план за реформиране на дейността.

 

Кристиан Севинг

Мнозина изпълнителни директори не чакат изхода от реконструкциите. Самият Селман е сред десетките кандидати за напускане, споделят добре информираните източници. Том Патрик - шефът на американския бизнес на германците, постъпил в банката преди десет години като отговорник за връзките с Федералния резерв, също си опакова багажа и "Дойче банк" му търси наследник. Дългогодишни търговци като Брад Курцман, Крейг Бенч и Пауъл Фрейзър отдавна са напуснали, последвани от десетки второкласни и третокласни директори, повече от които не могат да си намерят работа никъде. Някои американски мениджъри смятат, че те заслужават тежката си участ, защото от години ги съветвали безрезултатно да закрият някои малки части от търговския бизнес и да подобрят рентабилността.

Миналата седмица американските операции на "Дойче банк" поеха глътка въздух след новината, че са преминали успешно годишните стрес тестове на Федералния резерв. Севинг изпратил поздравление до персонала, определяйки случилото се като "голяма стъпка напред". Чувството на триумф обаче не продължило дълго, заменено след часове от нови съобщения за сериозни съкращения в САЩ.

Германската банка вече обяви, че в рамките на две години ще опразни офисите си на "Уолстрийт" 60, които обитава от началото на новия век. И докато банковите служители се разотиват към хотелите си във финансовия квартал на Ню Йорк, големият въпрос е колко от тях ще напуснат Уолстрийт?

Facebook logo
Бъдете с нас и във