Банкеръ Daily

Финансов дневник

Правните главоболия на "Дойче банк" край нямат!

Месец след като следователи, федерални полицаи и надзорници претърсиха централата на "Дойче банк" във Франкфурт на 29 април по подозрение за пране на пари, представителите на властта отново се върнаха в сградата на кулите близнаци на германския банков лидер. 

В утрото на 31 май те са обискирали помещенията на поделението за управление на активи DWS и на мажоритарния му собственик "Дойче банк" като част от разследването за подвеждаща и невярна информация за инвестиции, продавани от DWS като "зелени" и "устойчиви", каквито в действителност не са били. Близо 50 официални лица са пристигнали в офисите и са провели разпити на персонала до обяд, твърдят запознати с акцията лица. Нито един от засегнатите юридически субекти

не са били уведомени предварително за обиска,

осъществен от прокурори от Франкфурт, федерални полицаи и представители на германския финансов регулатор BaFin.    

Всъщност, финансовият надзорник на Германия започна разследване след щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси, провокирано от обвиненията на бившия изпълнителен директор на DWS Дезире Фикслер, която до уволнението си през миналата година оглавяваше фирмения отдел за устойчиво развитие. Фикслер твърди, че в официалния годишен отчет на компанията за 2020-а има подвеждащи заявления, че повече от половината активи на групата в размер на общо 900 млрд. щ. долара се били инвестирани съобразно критериите за опазване на околната среда и на социално отговорното отношение и управление (ESG). Тя е споделила тревогите си с управителния борд на DWS през ноември 2020-а. 

Тези "зелени измами" (greenwashing), при които

компаниите подават невярна информация

за реалното спазване на ангажиментите си към ESG, се превърнаха в яростно дискутиран въпрос и "горещ картоф" за инвестиционния мениджмънт, както и за съществуването на самите правила. Например, поделението за управление на активи на "Ейч Ес Би Си" отстрани преди седмица Стюарт Кърк - шеф на глобалния отдел за отговорни инвестиции, заради изказването му на конференция, организирана от "Файненшъл таймс", че промяната на климата не е "финансов риск, от който трябва да се страхуваме".        

В официално изявление на 31 май DWS увери, че "винаги е сътрудничила изцяло на всички регулатори и власти по въпроса и ще продължи да го прави". 

"Дойче банк", която притежава малко под 80% от поделението за управление на активи (бел. ред. - до 2018-а то беше в структурата на кредитната институция, но се отдели като самостоятелно юридическо лице след първоначална публична емисия на фондовата борса във Франкфурт), също потвърди официално за обиска. Въпреки че

самата кредитна институция не е обвинена в "зелени измами",

работните й помещения са били претърсени защото, според добре информиран източник, споделяла някои информационни системи и устройства с DWS.  

BaFin отказа официален коментар, а прокуратурата е пояснила, че обискът е по повод на репортажи в международни и национални медии, че когато мениджърът на активи DWS е рекламирал "зелените си финансови продукти", той ги е продал като "по-зелени или по-устойчиви" отколкото те са били в действителност. И че "след направените проучвания са установени достатъчно факти, че, противно на изложените твърдения в проспектите за продажба на фондовете на DWS, критериите ESG не са били взети изобщо под внимание в голям брой инвестиции". Което обвинението определя като "документална измама". 

След оплакването на Фикслер DWS променя критериите си за зелено, социално и устойчиво управление и в годишния си отчет за 2021-а, публикуван през март тази година, отчита "ESG активи" за едва 115 млрд. евро - със 75% по-малко отколкото декларираните за 2020-а 459 млрд. евро. 

След новината за обиска,

акциите на DWS загубиха 4.6% от пазарната си оценка,

а на "Дойче банк" - 2.3 процента.

Името на "Дойче банк" периодично се забърква в най-различни проблеми, най-вече за пране на пари, а главният изпълнителен директор на институцията - Кристиян Севинг - се опитва да възстанови репутацията й след поредицата срамни и скъпо струващи регулаторни съдебни искове за неправомерни деяния.

Американското министерство на правосъдието от години разследва германския банков лидер, включително за търговски сделки, които, според компетентните власти, са били използвани

за изпирането на 10 млрд. щ. долара извън Русия.

За това провинение "Дойче банк" беше глобена с почти 700 млн. долара. 

През 2018-а BaFin предприе необичайната мярка да определи одиторската компания "Кей Пи Ем Джи" за специален надзорник в кредитора с цел да проследи напредъка на банковото ръководство в засилване на контрола срещу прането на пари. През миналата година германският финансов регулатор разпореди на "Дойче банк" да въведе допълнителни защитни средства за предотвратяване на прането на пари и разшири мандата на одитора. Банковото ръководство пък увери, че е увеличило средствата за борба с това престъпление. 

"Дойче банк" съобщи през април, че е постигнала по-високи от очаквания 17% ръст на печалбата през първото тримесечие, но предупреди, че военният конфликт в Украйна може да заличи част от чистия годишен приход.

Няколко часа след полицейско-прокурорския "рейд", главният изпълнителен директор на DWS - Азока Вьорман, е подал оставка и ще бъде заменен от Щефан Хопс. Той е шеф на поделението за корпоративни банкови услуги на "Дойче банк" и ще поеме управлението на 10 юни, съобщи официално DWS.   

Обискът на 31 май бе поредният удар върху вече отстранения от поста Вьорман, когото "Дойче банк" проверява за използването на частен имейл за бизнесцели и то в момент, когато е договарял поглъщане за кредитора преди няколко години. BaFin също води разследване на въпросните частни комуникации на германския банков лидер, подобен процес тече и в Съединените щати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във