Банкеръ Daily

Финансов дневник

Правната комисия одобри законопроекта "Пеевски - Цонев"

Правната комисия в парламента прие на първо четене промените в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. „За“ законопроекта гласуваха 7 народни представители, „против“ - 0 и „въздържали се“ - 4 , с което той бе приет на първо четене от Комисията.  "За" гласуваха депутатите от ГЕРБ, ДПС и "Воля", а тези от БСП се въздържаха.

Според вносителите предлаганите промени имат за цел да възпрепятстват недобросъвестните действия на лица, придобиващи фиктивно вземания с произход КТБ, както и възстановяване на неправомерно заличени обезпечения по време на квестатурата на КТБ.

С промените се предлага да се забрани на синдикът да заличава обезпечения, учредени в полза на банката в несъстоятелност, освен при погасяване на задължението с реално плащане.

Ангел Донов, представител на синдиците на КТБ, обяви, че се води голяма борба срещу длъжниците на банката. Той каза, че с всички средства синдиците се мъчат да съберат повече суми да постъпват в масата на несъстоятелността, за да могат да удовлетворят 8 хил. вложители в банката.

Председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че е изразил положително становище към целите на законопроекта. Той уточни, че това е негово лично мнение, тъй като няма още решение на ПГ на ГЕРБ по проекта. По думите му производството по несъстоятелност е сложно и силно специфично.

Според Кирилов се вижда, че към момента не могат да се гарантират и обезпечат правата на масата на несъстоятелността и оттам на всички кредитори. „За мен най-болезнен е аргументът за това, че държавата чрез фонда за гарантиране на вземанията също е поставена в огромен риск да възстанови сериозна, адекватна част от парите, които бяха вложени в държавния бюджет“, допълни Кирилов.

От БСП поискаха отлагане на точката, тъй като липсват становища на БНБ, КФН, Министерство на финансите и други институции, но предложението им бе отхвърлено. Филип Попов от БСП изрази разбиране, че трябва да се спре повторното разграбване на КТБ, но по думите му липсват финансови становища. Колегата му Явор Божанков обяви, че групата му ще се въздържи от подкрепата на законопроекта.

Един от вносителите на законопроекта - Йордан Цонев от ДПС, изрази задоволство, че законопроектът е одобрен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във