Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ПРАВИТЕЛСТВОТО ВДИГА КАПИТАЛА НА НАСЪРЧИТЕЛНА БАНКА

Правителството е решило да увеличи капитала на Насърчителна банка от 11.6 млн. на 20 млн. лева, научи в. БАНКЕРЪ. Допълнителната сума от 8.4 млн. лв. е заложена в бюджета на страната за 2001 година. По този начин правителството ще даде възможност на банката да увеличи общия размер на отпусканите от нея кредити. Според финансисти обаче капиталът й трябва да е минимум 40 млн. лв., за да може да провежда по-агресивна кредитна политика и да стимулира бързото развитие на малките и средните предприятия. Именно с тази цел бе създадена банката през 1999 г. и Министерството на финансите е собственик на 99.995% от капитала й.


Изпълнителните директори на Насърчителна банка Кирил Григоров и Венцеслав Петров твърдят, че в момента общият размер на отпуснатите от нея заеми формират около 40% от активите й. Амбицията ни след време е този дял да достигне 80%, но съзнаваме, че трябва да се движим към него постепенно, заяви Кирил Григоров.


На 9 ноември 2000 г. двамата изпълнителни директори на банката представиха програмата й за отпускане на микрокредити. Те ще се предоставят за срок от една до пет години, а максималният им размер не може да надхвърля 50 хил. лева. През първата година ще се плаща само лихва, която в зависимост от риска, който банката поема по кредита, ще варира между 12 и 16% годишно. При микрокредитите банката няма да изисква бизнесплан от фирмите, който е задължителен при предоставянето на другите видове заеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във