Банкеръ Daily

Финансов дневник

Правителството уволни и шефа на агенция "Митници"

Георги Костов

Служебното правителство уволни и шефът на агенция "Митници" Георги Костов, който бе и бивш главен секретар на МВР. Това се случи паралелно с отстраняването на ексдиректорката на НАП Галя Димитрова.

"Има доклад на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейския бюджет. В този доклад по почти всички критерии оценката е, че Агенция „Митници“ не отговаря на изискуемите стандарти. Колегите в митниците са взели мерки, но въпреки това ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България трябва да провизира и евентуално да възстанови към европейския бюджет", съобщи служебният финансов министър Асен Василев.

На мястото на Георги Костов е назначен Павел Тонев, който има над 20-годишен опит в Агенция "Митници" и заемаше този пост в кабинета на Пламен Орешарски.

Той е магистър по икономика и магистър по право. Преминал е през всички нива, включително е бил директор на Регионалната митническа дирекция в Пловдив и в един момент от неговата кариера е бил и директор на Агенция "Митници", посочи Василев.

Кой е Павел Тонев

Павел Тонев е роден през 1966 г. в Пловдив, завършил е  "Счетоводство и контрол" в УНСС – София, и „Право" във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Постъпва на работа в митническата администрация през 1991 г. и работи като митнически инспектор, главен инспектор, началник на митническо бюро в “Пловдивски панаир”, началник на отдел в РМУ - Пловдив, зам.-началник и шеф на Митница - Пловдив, а през 2002 - 2009 г. – и шеф на Регионална митническа дирекция – Пловдив. Няколко години се занимава с консултантска дейност сферата на митническото и акцизното законодателство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във