Банкеръ Daily

Финансов дневник

Правителството ударно разпредели милиони от бюджета

Правителството продължава с ударното разпределяне на средства от държавния бюджет. На днешното заседание, което предшестваше националната среща на ГЕРБ в София, кабинетът отпусна пари за заплати в администрацията в размер на 70 млн. лева.

Например по бюджета на Министерството на финансите се отпускат 22 млн. лева. С  тях се осигуряват средствата за увеличаване на възнагражденията на хората на „първа линия“ в борбата с епидемията в НАП и Агенция „Митници“. Мотивът е "повишаване мотивацията на служителите, имащи пряко отношение към последствията от епидемичната криза".

Има допълнителни 5,1 млн. лв. по на бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите. Това ще позволи увеличение с 30% на разходите за персонал. Чиновниците "на първа линия" в Министерството на труда и социалната политика получават 15 млн. лева.Министерският съвет одобри допълнителни разходи, в размер на 29 млн. лв. по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2020 г. за изплащане на допълнително възнаграждение за извънреден труд, положен от служителите на МВР. Разписани бяха допълнителни средства и за още редица министерства. 

В решенията на кабинета бе записано, че се отпускат и 30,5 млн. лв. за подпомагане на земеделските стопани, отглеждащи животни, пчели, плодове и зеленчуци, маслодайна роза и винени лозя.

Правителството прие постановление за одобряване на допълнителни разходи от 122 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2020 г. Средствата ще се използват за обезпечаване на увеличените разходи на общините за осигуряване на възнаграждения за лични асистенти на нарастващия брой ползватели по Закона за личната помощ. Допълнителният финансов ресурс е осигурен за сметка на преструктуриране на разходи и/или трансфери от централния бюджет за 2020 година. 

Както "Банкеръ" писа, одобрен бе проект на искане до ЕК за финансова подкрепа от 1 млрд. лв. от инструмента SURE за смекчаване на рисковете от безработица.

Правителството записа и допълнителни разходи за 2020 г. по бюджета на Министерство на икономиката, в размер до 7.5 млн лв. за прилагане на финансови мерки по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) в подкрепа на сертифицирани инвестиционни проекти. Финансовите стимули са предназначени за насърчаване на инвестициите на местни и чужди предприятия за изграждане на нови производствени мощности и създаване на дългосрочни нови работни места. С тях ще могат да бъдат подпомогнати 56 дружества, изпълняващи инвестиционни проекти на обща стойност 727 млн. лв. и стартирали създаването на 8 380 нови работни места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във