Банкеръ Daily

Финансов дневник

Правителството създава държавна петролна компания

Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката, която да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. Според ведомството така ще се оптимизира управлението на задължителните резерви и ще се гарантира постигането им и устойчивото им поддържане в изпълнение на изискванията на европейското законодателство.

В предложението на финансовото министерство се казва също, че като допълнителна дейност, компанията ще изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътни артерии. 

Целта била "подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса". 

Отделно бензиностанциите на държавната компания щели да осигуряват възможност за зареждане и на електромобили.

"С цел гарантиране на максимална конкуренция на пазара на горива, лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители. Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители", казват от Министерството на финансите.

Казусът с "Лукойл"

Преди дни Народното събрание прие изискването за разделяне на нефтопродуктопровода на "Лукойл България" на отделни данъчни складове, срещу което протестира  петролната компания. На второ четене в пленарна зала във вторник бяха одобрени текстовете от Закона за здравето, с които се правят поправки в Закона за акцизните и данъчните складове с новите изисквания.

Генералният директор на „Лукойл България“ Булат Субаев обяви, че опасността най-големият доставчик на гориво да спре работа е напълно реална заради промените в закона.

Според измененията вече не може продуктопроводът на "Лукойл", който е с дължина 320 км и минава през различни области и свързва базите на компанията, да е един данъчен склад. Приетите текстове изискват за всяка територия на митническо учреждение лиценз на съответната база и да се инсталират средства за измерване на входа и изхода на помпените съоръжения на всяка база. Целта е по-голям контрол върху физическите потоци на горивата..

В момента “Лукойл България” има един данъчен склад и тръба, по която минават продуктите. Към нея са свързани базите в Карнобат, Ветрен, Стара Загора, Пловдив, Ихтиман и “Илиянци”. За тях има издаден един лиценз за данъчен склад, а контролът е от няколко митнически управления.

Промените принуждават компанията да кандидатства за нов лиценз за данъчен склад. В едномесечен срок компанията ще трябва да раздели склада си на седем отделни данъчни склада и да лицензира всеки един от тях с решение на митническите служби. Трябва да бъдат сложени и още измервателни уреди на самия нефтопровод, който започва от рафинерията и свършва в София.

Ако не са подали документи за новите данъчни складове, базите на петролната компания ще трябва да спрат работа след 30 ноември 2020 година.

Проверки

Преди месец Комисията за защита на конкуренцията започна проверка на цените на горивата по искане на Върховна административна прокуратура. КЗК образува производство за установяване на евентуално извършени нарушения при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос – съхранение – търговия на едро – търговия на дребно, както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала, от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Лукойл България“ ЕООД, „Сакса“ ООД, „Инса Ойл“ ЕООД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Петрол“ АД и „Трейднет Варна“ ЕООД.

Към сигнала са приложени изготвени от Агенция Митници моментни анализи на пазара на горива в страна за периода от 06.03.2020 г. до 26-27.03.2020 г. и за периода 30.03.-05.04.2020 г. за динамиката на средните продажни цени на бензин и дизел в обектите на вериги бензиностанции в страната. Представени са данни и относно средните цени на горивата освобождавани за потребление от данъчните складове.

Според анализа на Агенция "Митници" понижението на средните цени на дребно на бензин и дизел плавно следва понижението на средните цени на горивата при освобождаването им от данъчни складове. Въпреки това остават опасенията в публичното пространство, че същите са в несъответствие със значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб и са в резултат на наличието на антиконкурентни практики на съответните пазари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във