Банкеръ Daily

Финансов дневник

Правителството ще актуализира държавния бюджет заради сделката за F-16

Правителството ще заседава извънредно в понеделник, за да направи актуализация на държавния бюджет. Промените в бюджетния закон са продиктувани от сделката със САЩ за осем изтребители F-16. Страната ни не успя да договори разсрочено плащане, така че сумата от 1.256 млрд. долара трябва да бъде платена накуп. Финансовият министър Владислав Горанов уточни, че фискалният резерв е на достатъчно добри равнища и правителството може да си позволи този ход. 

"Сумата, която трябва да платим по договора за закупуването на новото въоръжение за българската армия, е значителна. Плащането, което трябва да се осъществи накуп, съгласно разговорите ни с американската страна, е за около 1,2 млрд. долара, които в целия си обем не са разчетени в Закона за държавния бюджет. В този смисъл планираме в понеделник на извънредно заседание да разгледаме вече сключените договори между българската и американската страна,  като ги предложим на Народното събрание за ратификация. Успоредно с това планираме да предложим актуализация на Закона за държавния бюджет, за да увеличим разходната част и да осигурим необходимото финансиране за този проект", обясни Горанов пред Радио "Фокус". 

Той потвърди също така, че реалната доставка на самолетите следва да започне от 2023 г. Финансовият министър уверява, че България има пари за сделката с първите осем изтребители и за придобиването им няма да взима заем.

Страната ни работи и по още два проекта, свързани с придобиването на нови способности - на сухопътните войски и на флота.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във