Банкеръ Daily

Финансов дневник

Правителството отпусна 2 млрд. на Фонда за гарантиране на влоговете

Правителството одобри отпускането на заем до 2 млрд. лева от централния бюджет към Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов след заседанието на Министерския съвет.

"Упълномощен съм от българското правителство с разрешение от днес да сключа договор от името на Република България за отпускането на заема", каза финансовият министър.

Той уточни, че договорът е за пет години и половина с фиксиран лихвен процент от 2.95 процента, който е формиран на базата доходността, с която се финансира правителството и с минимална премия отгоре.

Веднъж годишно на 15 април Фондът ще прави лихвени плащания към правителството, като погасяването е до 15 април 2020 г. и е включена опцията за просрочено изплащане, изцяло или частично, в зависимост от постъпленията във фонда. Не се очаква начисляването на еднократни или допълнителни такси при обслужването на заема, както няма и да има такива, ако той бъде предсрочно погасен.

Горанов поясни, че това е ликвидната подкрепа за ФГВБ, за да може да стартира на 4 декември изплащането на гарантираните влогове на гражданите в Корпоративна търговска банка, чийто лиценз бе отнет на 6 ноември от БНБ.

"Като обезпечение за кредита Фондът ще ползва постъпленията, които идват в него от всички търговски банки", каза Горанов.

Той призова хората, които ще получат средствата си в деветте банки да не теглят масово парите си, защото това поражда възможност за битова престъпност, а също така не отговаря на икономическата логика.

Владислав Горанов още веднъж заяви, че „правителството и служителите на МВР са създали организация и подготовка за физическата сигурност на 1500-те клона на деветте търговски банки, които ще изплащат гарантираните влогове на гражданите и че няма никаква причина да се създава напрежение в първия ден от изплащането“. Той препоръча хората да си изберат търговска банка, в която да вложат своите средства, тъй като те са били разпределени на случаен принцип в търговските банки, затова правителството и ФГВБ дават възможност те да прехвърлят средствата си в която банка искат, като първият безналичен трансфер е безплатен.

„Парите са на хората, те могат да правят каквото искат с тях, но не е разумно да държат в себе си огромни суми кеш, които образно казано да затворят „под дюшеците си“, това би провокирало битовата престъпност и би изложило на несигурност спестяванията им“ – посъветва гражданите министър Горанов.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във