Банкеръ Weekly

..

Правителството отчита нисък дефицит

..

Учудващо нисък дефицит отчита правителството за единадесетте месеца на 2014-а по държавния бюджет. Оповестените от Министерството на финансите данни в последните дни на годината показват, че той е 1.19 млрд. лева. Тази сума е изключително близка до дефицита, планиран за 2014-а в бюджета на правителството на Пламен Орешарски - 1.33 млрд. лева. Което пък ни връща към логичния въпрос: защо трябваше да бъде актуализирана приходно-разходната му част,  вместо да се съсредоточат усилията за нейното изпълнение? Защото сравнителните данни показват, че за да се вмести в дефицита записан в актуализирания през ноември бюджет - 2.68 млрд. лв., през последния месец на 2014-а правителството е похарчило ударно още 1.5 млрд. лева. И при това в тази сметка не би трябвало да влизат онези 2 млрд. лв., които хазната даде на Фонда за гарантиране на влоговете. Защото те са предоставени като депозит, а той се води в перото "Инвестиции" и не влиза в приходно-разходните сметки за годината. Единственото обяснение е, че правителството на Орешарски е задържало огромен брой плащания както към общините, така и към различните бюджетни организации, а също по вече поети задължения, свързани с проекти по еврофондовете. Тези задължения ударно се покриват в последния месец от годината, след направената актуализация. Този подход е правилен, защото прехвърлянето на огромни по размери финансови ангажименти за следващата година създава финансова нестабилност както в държавния, така и в частния сектор, който работи по проекти, финансирани от европейските фондове.

Изнесените данни ясно показват огромно неизпълнение на първоначално планираните приходи от косвени данъци. От ДДС например хазната няма да може да събере около 1 млрд. лв. от първоначално планираните 8.28 млрд. лв. (преди актуализацията). При акцизите несъбраното ще е около 400 млн. лева. С по около 100-150 млн. ще са пробойните в събирането на корпоративния данък и на данъка върху доходите на физическите лица. Подобни "пробойни", особенно в събирането на косвените данъци, трудно могат да бъдат запушени с икономии в разходната част, което потвърждава необходимостта от направената актуализация.

Според прогнозите на финансовото ведомство 2014-а ще приключи с дефицит по консолидирания бюджет (освен държавния той включва и бюджетите на общините и по европрограмите) в размер на близо 3 млрд. лв., което прави около 3.7% от БВП.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във