Банкеръ Daily

Финансов дневник

Правителството обмисля варианти за разсекретяването на доклада за КТБ

Правителството ще обмисли варианти за разсекретяване на доклада за КТБ, ако международната компания "Аликс Партнърс" не даде разрешение за това. Това смята министърът на финансите Владислав Горанов. Очаква се темата да бъде обсъдена на днешното заседание на кабинета. Преди дни финансовият министър съобщи, че е поискал от "Аликс Партнърс" разсекретяване на доклада.

"Ако трябва ще предложим законодателни решения, за да може да се стигне до тази информация, за да не остава и грам съмнение, че искаме да скрием нещо от този доклад и за да дадем възможност за изясняване на всички факти и обстоятелства във връзка с фалита на КТБ", каза Горанов, цитиран от БТА.

Според него има неправилно разбиране, че този договор е между държавата или гаранционния фонд и "АликсПартнърс". Това е частен договор, сключен между синдиците на едно частно дружество в несъстоятелност и международна компания, обясни Горанов.

"Продължавам да смятам, че има риск информацията в доклада да увреди впоследствие възможността на синдиците да си свършат своята работа", допълни финансовият министър.

Той не приема упрека, че правителството защитава някого или иска да прикрие нещо случило се в банката. "Така че настоявам и ще продължа да настоявам, и дори компанията "АликсПартнърс" да не даде положително становище, обмисляме други варианти информацията в доклада да стигне до хората", заяви Горанов.

По думите му клаузата за конфиденциалност е стандартна за подобен тип разследвания и не му е известно в света такъв договор да е излязъл пред медиите. Въпреки това правителството е готово да понесе този риск, за да няма никакъв упрек, че крие някого или нещо от случилото се там, каза Горанов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във