Банкеръ Daily

Финансов дневник

Правителството обмисля дали да вземе 4.5 млрд. евро заеми от ЕС

България очаква голямо подпомагане от Европейския съюз в следващия програмен период 2021-2027 година. "Имаме 9 милиарда евро за кохезионната политика, 2 милиарда по програма за развитие на селските райони за периода до 2027 година. До края на октомври трябва да сме готови с финалната версия на оперативните програми, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев. 

Както "Банкеръ" писа, над 9.7 млрд. евро е прогнозната стойност на средствата, които може да получи България от европейските фондове. Около 1.7 млрд. евро е националното съфинансиране, като общата прогнозна сума достига 11.43 млрд. евро за следващите седем години. Обществените консултации по стратегическия документ за управлението на средствата ще приключат на 30 ноември.

По думите му успоредно с това има и два нови големи инструмента. "Това са Фонд за справедлив преход, който е на стойност 1,2 милиарда и Фонд за възстановяване и устойчивост, който е на стойност 6,2 милиарда евро. Целите на втория са да се помогне на европейските икономики и общества да се възстановят от кризата, да станат по-устойчиви, както и да се проведат реформи”, уточни в телевизионно интервю вицепремиерът.

Той подчерта, че в огромната си част това е безвъзмездно финансиране. 4,5 милиарда евро са под формата на кредити, но по думите на Дончев "за тях не сме взели решение дали ще ги вземем".

"Като цяло всичко това е шанс за българското общество и икономика да свършат неща в допълнение към всичко, което се прави по оперативните програми”, обобщи вицепремиерът.

Той съобщи, че програмата за енергийна ефективност ще бъде продължена, но по нови правила – самоучастие и възможност за кандидатства за слънчеви панели, батерии по покривите, което според Томислав Дончев е уникална възможност, която не се използва.

Парите от ЕС не са даденост

Заместник-директорът на Европейския фонд за стратегически инвестиции Илияна Цанова обаче е на мнение, че парите от фонда за възстановяване на ЕС не са даденост, а трябва да си свършим работата. "Трябва да имаме данни, върху които да стъпим, както и визия, която да следваме", подчерта Цанова.

Според нея планът трябва да бъде много подробен по отношение на това какви реформи искаме да направим, какви цели искаме да постигнем и как ще ги постигнем.

"Няма как с пожелателни послания да получим финансиране. Конкретиката е ключова в този план. И всяко искане за плащане, което правим, ще бъде одобрено на базата на целите, които вече сме постигнали“, акцентира Илияна Цанова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във