Банкеръ Daily

Финансов дневник

Правителството не ще да освободи от акциз алкохола, произведен за собствена консумация

България има сериозни резерви относно въвеждането на освобождаване от акциз на етилов алкохол, произведен в дестилерии от частно лице за негова собствена консумация. Това е била позицията на страната ни, изразена на заседание на ЕКОФИН, което се е провела на 17 май в Брюксел.

Съветът на финансовите министри от ЕС е дискутирал мерки за подобряване на бизнес средата за акцизните стоки, по-специално алкохола и алкохолните напитки, чрез гарантиране на лоялна конкуренция и намаляване на административната тежест за предприятията.

"Смятаме, че въвеждането на разпоредбата ще доведе до сериозни проблеми, свързани с прилагането и администрирането. Изразяваме притеснения по отношение на възможността за увеличаване на незаконното производство, както и по отношение на здравния ефект", продължава становището на страната ни по този въпрос.

От бюлетина на Министерството на финансите, публикуван на 20 май, става ясно, че въпреки постигнатия значителен напредък в преговорите, министрите не са стигнали до окончателно споразумение по пакета от мерки, като Съветът щял да продължи да работи на техническо равнище, за да постигне възможно най-скоро компромис, приемлив за всички държави членки.

Наред с това финансовите министри от Общността са обсъдили текущите реформи в международното данъчно облагане. Председателството ще изложи мненията, изразени от министрите, при подготовката на срещите на министрите на финансите на Г-20 през юни във Фукуока, Япония, където се очаква ОИСР да докладва за напредъка в реформирането на международното корпоративно данъчно облагане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във