Банкеръ Daily

Финансов дневник

Правителството набързо разпредели близо 500 млн. лева

Правителството отпусна близо 500 млн. лв. на днешното си заседание, което се проведе дистанционно - с видеоконферентна връзка. Затова за решенията на кабинета стана ясно от фейсбук профила на премиера Бойко Борисов. Над 106 млн. лв. се насочват към Националния осигурителен институт, а до 379 млн. лева - за модернизацията на близо 69 км от пътя Видин-Ботевград.

Всички български пенсионери ще получат добавка от 50 лева към пенсиите си и за септември. За целта на днешното правителствено заседание се отпускат над 106 мил. лева, предназначени за 2,1 милиона пенсионери. Парите още днес ще бъдат преведени по сметките на НОИ.

"За втори пореден месец ще помогнем на най-уязвимите български граждани. Предвиждаме да отделим същата допълнителна сума и за октомври. Ситуацията в света не е лека и ние продължаваме с нашите действия, за да може да окажем подкрепа на всеки един българин", съобщи Борисов. 

Отпускат се и до 379 млн. лева за модернизацията на близо 69 км от пътя Видин-Ботевград между пътния възел „Макреш“ и обходния път на гр. Монтана.

"Инфраструктурните проекти винаги са били във фокуса на работата на правителството. Те са неотменен приоритет, независимо от трудностите, пред които ни изправя пандемията от коронавируса. Защото нашата цел е още по-добро, по-бързо и по-безопасно пътуване на всеки един българин", заяви министър-председателят. 

Направлението Видин-Ботевград е водещ проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ, тъй като с модернизацията на трасето от „Дунав мост II“ ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. По думите му пътят Видин-Ботевград е като пълноводна река, по която хората и бизнесът ще се върнат в региона.

"В подкрепа на Северозапада ще са и предвидените 200 милиона евро в новия бюджет на ЕС, които успяхме да договорим в Брюксел за най-слабо развитите региони. Продължаваме. Нека хората знаят, че сме обезпечили изграждането на модерна и съвременна инфраструктура", написа премиерът.

От правителствените решения става ясно и че близо 2 млн. лв. допълнително ще получат общините за осигуряване на дейности по национални програми за развитие на образованието.

Одобрения бяха и допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2020 г. в размер на 400 000 лв. за довършването на ремонта и реконструкцията на девическия манастир „Св. Петка“, намиращ се в с. Копривец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във