Банкеръ Daily

Стоян Панчев, председател на Българското либертарианско общество

Правителството и КФН могат "да си измият ръцете" за "Олимпик" с европейските правила

Чисто формално правителството и Комисията за финансов надзор могат "да си измият ръцете" с европейските правила. Въпросът е защо чак днес се сетихме да поставим този проблем. Това заяви Стоян Панчев, председател на Българското либертарианско общество и съосновател на Експертния клуб по икономика и политика, пред БНР. Той анализира ситуацията след фалита на кипърския застраховател "Олимпик" и заявките за промени в еврозаконодателството, като посочи, че в правителството „има някаква гузност и притеснения“:

"Повече от ясно е, че има възползване от някакъв елемент в европейското законодателство. Трудният въпрос за премиера и за правителството е „Защо се сетихте днес? Защо това не е видяно по-рано?“ Нали Комисията за финансов надзор трябва да наблюдава не само българските фирми, а всички фирми, които оперират на българския пазар? Говори се вече достатъчно в публичното пространство, че се е знаело, че там има някакви проблеми, че има нещо не както трябва. Нали работата на този монополен регулатор е да отиде и да установи какъв е този проблем. И ако установи, че този проблем може да бъде решен чрез някаква форма на промяна на общоевропейското законодателство, да го направи преди да има фалирала фирма, преди да се е случил целият този скандал.“, коментира Панчев.

Експертът не очаква адекватен отговор: "Причина за това е, че имаме точно такъв тип регулатор - един държавен регулатор, който, ако направи грешка, евентуално някой на относително ниско ниво ще бъде бушон, може би ще подаде една оставка (както видяхме с Търговския регистър), ще бъде компенсиран може би на друго място със служба и след това продължаваме по същия начин. Това се случва с всички такива провали на регулатори или други форми на държавни институции."

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във