Банкеръ Daily

Беноа Кьоре

Правителствата трябва да реформират икономиките

Икономиката на еврозоната е все още на пътя към възстановяване и Европейската централна банка очаква тя да нарасне и през третото и четвъртото тримесечие, заяви членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре на конференция, организирана от Централната банка на Латвия в Рига. Кьоре за пореден път повтори, че ЕЦБ е "готова да предприеме допълнителни неконвенционални мерки, ако е необходимо."

"Еврозоната все още е на път към възстановяване. Очакваме растежът да бъде положителен през третото тримесечие, както и през четвъртото тримесечие", добави той.


"Правителствата в еврозоната трябва да реформират своите икономики, за да се възползват напълно от политиките, насочени към повишаване на търсенето", категоричен е Кьоре.


"Няма смисъл европейските държави да спрат да реформите сега. Това би означавало да положите големи усилия и да се лишите от наградата. И това само ще направи измъкването от кризата по-трудно", каза още централният банкер на конференцията в Рига.

Що се отнася до най-новите планове на ЕЦБ за закупуване на активи от частния сектор, Кьоре поясни: "Ние ще започнем в рамките на следващите дни закупуване на активите, които са предвидени в рамките на нашите нови програми, с цел да увеличим баланса на ЕЦБ на по-високо ниво".

Facebook logo
Бъдете с нас и във