Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ПРАВЕН АБСУРД ПОГЪЛНА БАНКА СЛАВЯНИ

Взаимоотношенията между синдика на фалиралата банка Славяни Стоян Митов, Софийския градски съд и Агенцията за държавните вземания са оплетени в сложен възел. Спори се за резултата от два търга за активите на затворената банка, както и за две искания за прехвърлянето им в полза на агенцията - най-голям кредитор на ТБ Славяни, и за различните тълкувания на едни и същи правни разпоредби. Кой е крив и кой прав така и не става ясно, защото всички участници в драмата уж действат по закона, но всеки го разбира по различен начин.
Абсурдната ситуация, която е плод на двусмислието и липсата на логика в някои от текстовете на нормативните ни документи, бе инспирирана от втория търг за продажбата на обявената в несъстоятелност банка Славяни. Той приключи незабелязано на 28 февруари 2001 година. Търгът бе проведен по реда, описан в параграф 46 от Закона за банките, който бе създаден специално, за да може държавата да придобие активите на фалиралите кредитни институции. Но се видя, че въпросният параграф от закона е трудноприложим на практика - още при първия търг, който се проведе на 29 декември 1999 г., съдът не призна Министерството на финансите за купувач на банка Славяни. А година и два месеца по-късно - на 27 февруари 2001 г., съдът отказа да възложи активите й на Агенцията за държавните вземания.
Юристи от Агенцията за държавните вземания, смятат, че е недопустимо да се проведе втори търг за ТБ Славяни по параграф 46 от Закона за банките. На същото мнение е и съдията по несъстоятелността Жаклин Комитова, която обяви втория търг за недействителен. Според съдийката няма логика да се наддава повторно на основание на този параграф и производството по него също не би могло да се повтори. Съдът вече е издал определение, което дава правото на Стоян Митов, синдик на банка Славяни, да продължи с продажбата на отделни активи на банката по общия ред на Търговския закон. Такъв акт изключва възможността Агенцията за държавните вземания да получи всички активи на фалиралата банка.
Интересно е, че само ден преди да приключи вторият търг за Славяни (27 февруари 2001 г.), Софийският градски съд отхвърля искането на Агенцията за държавните вземания да й бъдат възложени за разпореждане на активите на банката, което е предявено преди повече от една година. Служителите във ведомството, управлявано от Александър Раков, обжалват това определение пред Софийския апелативен съд, но той все още не е разгледал делото. Междувременно, след като става ясно, че се е провел и вторият търг за Славяни, представителите на Агенцията за държавните вземания пак искат да й бъдат възложени активите на затворената банка. Софийският градски съд обаче и сега отказва да се произнесе по искането им, преди да влезе в сила първото определение, над което в момента мъдрува апелативният съд.
Така случаят с ТБ Славяни толкова дълбоко затъна в блатото на правната казуистика, че едва ли скоро ще изплува от него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във