Банкеръ Daily

Финансов дневник

Прагът за регистрация по ДДС ще бъде вдигнат

Прагът за задължителна регистрация по ДДС да бъде вдигнат до 166 хил. лева. Около това мнение се обединиха депутати от различни политически сили и финансовият министър Асен Василев. 

Идентични проекти в тази посока са внесени от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се, ние идваме". Това обаче едва ли ще се случи в рамките на 46-ия парламент, който предстои да бъде разпуснат. 

На заседание на Комисия по бюджет и финанси Асен Василев разясни, че тази промяна изисква страната ни да изпрати нотификация в Европейската комисия. Процедурата по получаване на одобрение според него ще отнеме около осем месеца, което означава, че идеята може да бъде реализирана през есента на следващата година, когато ще се обсъждат промените в данъчните закони за 2023-та.

Депутатите обсъдиха пакет от предложения за промени в Закона за ДДС на различни парламентарни групи. Както "Банкеръ" вече писа, "Има такъв народ" внесе законопроект, който предвижда ДДС за доставката плодове и зеленчуци да бъде намален на 9% вместо сегашната ставка от 20 на сто.

Според вносителите "дългосрочната цел при въвеждането на диференцирана ставка за доставките на плодове и зеленчуци е изсветляването на сектора в рамките на 2 години и след това събиране на достатъчно информация за въвеждане на режим на обратно начисляване". От ИТН  смятат, че диференцираната ставка ще доведе до намаляване на данъчните измами и укриването на ДДС, ще намали значително нелоялната конкуренция и ще ограничи данъчното предимство за нелоялните икономически оператори, които получават укрит или невнесен данък добавена стойност.

Финансовият министър каза, че не е съгласен с тази промяна, тъй кат според изчисленията това ще струва на хазната почти 170 млн. лв. по-малко приходи от ДДС, а също така ще бъде трудно за администриране. Асен Василев се обяви и срещу диференцирането на ставките по ДДС като цяло. Той спомена, че до 2030 г. в ЕС се обмисля да отпаднат диференцираните ставки на данъка навсякъде, където ги има. По думите му е лишено от логика България да върви в обратната посока. 

Възможно е обаче на бъдещ етап въведеното като антикризисна мярка намаление на ДДС за книгите на 9% да остане за постоянно. Остава недоизяснен въпросът дали да запазят данъчните отстъпки за хотели, ресторанти, бебешки стоки, след като преди повече от година по идея на тогавашните управляващи от ГЕРБ с промени в Закона за ДДС парламентът намали ставката до 9% за тези стоки и услуги.

От БСП отново настояват за намаляване на ДДС на 9% за лекарствата, вместо настоящите 20 на сто. Отделно, преди дни Министерството на здравеопазването предложи намаляване на ставката на ДДС на 5% за всички лекарствени продукти, които са включени в Позитивния лекарствен списък – това са лекарства за домашно и болнично лечение, заплащани с бюджета на НЗОК или МЗ.

Колкото до ставката за туризма, служебното правителство обмисля да запази въведеното намаление на ДДС от 20 на 9% за заведенията, но само за картовите и банкови плащания. Наскоро ресорният министър Стела Балтова каза, че текат дискусии, но има принципно съгласие от финансовото министерство. Туристическият бранш обаче приема тази идея на нож. Като поставя и искането намалената ДДС ставка да се запази безусловно.

Според Асен Василев загубите за хазната от диференцирането на ставките може да бъде компенсирано с оптимизацията на разходите за администрацията – 10% съкращаване на средствата за издръжка и персонал в министерствата. Другият вариант е увеличение на концесионните такси за добив на суровини, плажове и други обекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във