Банкеръ Daily

Финансов дневник

Позитивни сигнали за регулация на колекторските фирми

Вицепремиерът Корнелия Нинова настоява до края на февруари да бъде изработен закон, който да регулира дейността на фирмите за събиране на вземания

Първите сигнали за намерението на новата власт да вкара фирмите за събиране на вземания в регулация са позитивни. Засега предложения за проектозакон в тази посока идват от вицепремиера и икономически министър Корнелия Нинова.

Неотдавна лидерката на БСП в оставка настоя до края на февруари да бъде изработен закон, който по думите ѝ да спре "произвола на колекторските фирми". Бе свикан и коалиционен съвет с "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "Демократична България". У нас в момента работят 17 колекторски фирми. Хората са подложени на психологически, а на някои места и на физически натиск за събиране на вземания и е време да се сложи край на тормоза на хората. В Комисията за защита на потребителите всеки ден постъпват жалби срещу събирачи на вземания, обясни Корнелия Нинова.

Същевременно омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до вицепремиера и министър на икономиката, в което потвърди необходимостта от спешни законодателни промени за регламентиране дейността на събирачите на вземания, т. нар. колектори. 

Омбудсманът предлага конкретни мерки, които да залегнат в проекта на закона: вземанията срещу потребител да са непрехвърлими, освен ако същият не е дал изрично и в писмена форма съгласието си за това, при това преди прехвърлянето и в индивидуално уговорена клауза в договора; задължително предоставяне при поискване от страна на длъжниците на коректна и точна информация какво са изплатили и какво остава да дължат; уведомяване за прехвърлянето от предишния кредитор като се посочи кой е новият кредитор; основание и падеж на вземането; общият размер на дължимата сума; общият размер на платената сума; банковата сметка на кредитора; ограниченията за новия кредитор да начислява такси, неустойки, санкции и лихви, които не са предвидени в договора; създаване на специален регистър на фирмите за събиране на вземания; подробно описание на процедурата по несъдебно събиране на задължението с предвидени изрични забрани и ограничения за колекторите; предвиждане на глоби и санкции при неспазване на законовите разпоредби; засилване на контрола като се предвиди например прекратяване на регистрацията при няколко нарушения.

От сектора на фирмите за събиране на вземания засега приветстват закон, който да регулира дейността им. 

"Относно законопроекта смятаме, че той е нужен, тъй като тази дейност има отношение към много български граждани. Така че относно регулацията на тази дейност ние сме категорично за, защото за той би помогнал на потребителите, но и на самите колекторски дружества. Ние искаме да бъде поставена ясна граница между истинските европейски управления за вземане и дружества, които си служат с прийоми, които нямат нищо общо с начините, по които работят истинските колекторски дружества", заяви пред БНТ Здравко Иванов, представител на колекторско дружество.

Трябва да има отделен закон и нашите предложения са свързани с правния статус на тези дружества и начините, по които те работят. Искаме да се постави ясна граница между легитимните колекторски дружества и тези, които си мислят, че са такива, но нямат нищо общо с този бизнес, подчерта Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във