Банкеръ Daily

Финансов дневник

Повечето германски банки вече начисляват отрицателни лихви на клиентите си

Почти 60 на сто от германските банки начисляват отрицателни лихви по депозитите на корпоративни клиенти, а над 20% правят това и по отношение на физическите лица. Цифрите, разкрити в проучване на германската централна банка, дават една от най-ясните индикации за това колко кредитори таксуват клиентите, които депозират пари, след като в средата на септември Европейската централна банка намали лихвените проценти още по-дълбоко на отрицателна територия.

Бундесбанк е анкетирала 220 кредитори в края на септември - две седмици след като ЕЦБ намали депозитната си ставка от минус 0,4% до рекордно ниското ниво от минус 0,5 на сто. В отговор 58 на сто от банките заявиха, че налагат отрицателни лихви по някои корпоративни депозити, а 23 на сто посочиха, че ще направят същото и за вложителите на дребно, съобщава Financial Times.

Въпреки че повечето кредитори определят отрицателни лихви само за институции, компании или физически лица с големи депозити, практиката се оказва особено противоречива в Германия, където ЕЦБ е критикувана, че санкционира "предпазливите спестители". Дори германският таблоид Bild изобрази Марио Драги, който наскоро се оттегли от президентския пост в ЕЦБ, като "граф Дракула" - вампир, който пресушава сметките на спестителите.

Джеймс фон Молтке, главният финансов директор на Deutsche Bank, каза миналия месец пред анализатори, че най-голямата банка в Германия прави все повече опити да премине към отрицателни ставки за клиентите, след като стигнала до извода, че може да направи това за около 20% от всички свои депозити в банкирането на дребно. „В бизнеса с частните банки това е по-трудно, отколкото с корпоративните или институционални депозити и не виждаме възможност да коригираме законовите условия по депозитите ни“, посочи Молтке, като добави, че Deutsche Bank се насочва към индивидуални клиенти с големи сметки.

Главният финансов директор на Commerzbank Щефан Енгелс също съобщи,  че вторият по големина кредитор в Германия е започнал да се свързва с богатите си клиенти, притежаващи депозити от над 1 милион евро.

При един от най-агресивните ходове в сектора Berliner Volksbank заяви миналия месец, че ще започне да налага отрицателна лихва от минус 0.5 на сто по всички депозити над 100 хил. евро.

Отрицателните лихвени проценти бяха въведени за първи път в еврозоната през юни 2014-а, за да се засили икономиката, като се подтикнат финансовите институции да отпускат повече средства, вместо да държат прекомерни ликвидни средства в централната банка. Но последващият ефект беше допълнително намаляване на вече подложените на натиск печалби на европейските банки, които разполагат с резерви на обща стойност 1.9 млн. евро.

Според Biallo.de, немски уебсайт за сравнение на цени, 140 кредитори в Германия вече са започнали да начисляват отрицателни лихви.

И държавната германска банка за развитие KfW се готви да въведе отрицателни ставки за своите кредитополучатели. „Не знаем дали и кога можем да предлагаме заеми с отрицателни лихви, но от техническа гледна точка искаме да сме готови“, се казва в съобщението на банката.

За да предостави на банките известно облекчение, ЕЦБ въведе система, която освобождава част от депозитите им в централната банка от негативните лихви.

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос посочи, че рентабилността на европейските банки е „трайно ниска“, а нетните им активи са спаднали под 6 на сто през годината до юни. Според него обаче отрицателните лихвени проценти не са основната причина, а липсата на консолидация и раздутите разходи в сравнение с американските и скандинавските конкуренти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във