Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Потребление, а не политика кара БВП да расте

Източниците на растежа за приходната част на бюджет 2016-а се различават от тези, които посочи правителството. Това се вижда от ревизираната есенна макроикономическа прогноза на Министерството на финансите за БВП. След като стана ясно, че базата, върху която е изчисляван брутният вътрешен продукт (БВП) за 2016-та е с 2 млрд. лв. по-ниска от реалната се оказа, че ръстът на икономиката надхвърля очакванията не с 2.6%, а с 3.2 на сто. При такъв ръст обясненията на правителството, че рекордното преизпълнение на приходите с 2 млрд. лв. се дължи на огромните му усилия за борба с контрабандата вече изглеждат доста елементарни. По-логичното е, че това преизпълнение се дължи на много по-сериозния ръст на икономиката от този, който е заложен в макрорамката.

"След промените двигател на растежа е вътрешното търсене", пише в ревизираната прогноза.Това означава, че потреблението, което на практика е основният източник на данъчни приходи, е довело до ръста на приходната част на бюджета.

По-високият ръст на БВП създава един своеобразен буфер в бюджетната прогноза за приходите през 2017-а, на което обърна внимание бившият финансов министър Петър Чобанов. По думите му около 700 млн. лв. са скритите приходи, които не са отбелязани в Бюджет 2017-а, но ще бъдат събрани. Ресорният министър в оставка - Владислав Горанов, обаче не се съгласи и обясни, че ръстът на крайното потребление в старата прогноза всъщност в новата намалява.

В крайна сметка след корекциите се оказа, че за първото полугодие на 2016 г. крайното потребление се е увеличило с 0.7% в сравнение със същия период на 2015 година. А за второто полугодие се очаква потреблението на домакинствата да продължи да нараства заради ръста на заетостта и на заплатите.

"Спадът при публичните разходи, който бе отчетен за първото полугодие, ще бъде преустановен и правителственото потребление ще има положителен принос към растежа на БВП за 2016 година", пише още в актуалната прогноза. В резултат от всичко това крайното потребление през тази година се очаква да нарасне с 1.6 на сто.

Неоценени в старата прогноза са се оказали и приходите от инвестиции. След корекциите за първото полугодие общите инвестиции нарастват със 7.7%, а за цялата година се очаква среден растеж с 4.1 на сто.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във