Банкеръ Daily

Финансов дневник

Потребителското банкиране продължава да се свива

За единадесети пореден месец потребителското кредитиране се свива. Това се вижда от паричната статистика на Българската народна банка за октомври 2016 година.

Към края на десетия месец на годината банките са отпуснали с 0.8% по малко заеми за потребление - 7.325 млрд. лева. На фона на този спад преди седмица Централната банка отчете рекордни обеми на отпуснатите бързи кредити. В края на септември общата им сума е 2.421 млрд. лева. Като тук преобладават потребителските кредити, които са 1.683 млрд. лв. в края на третото тримесечие на 2016 година.

Причина за тази тенденция банковите потребителски кредити да бъдат замествани с бързи заеми е фактът, че банките затегнаха условията си при отпускане на кредити, например сметката, по която човек получава заплатата си трябва да е в кредитиращата го банка. Част от финансовите институции започнаха и да прехвърлят по-рисковите си клиенти към дружествата си за бързи заеми.

 От няколко месеца насам Българската народна банка отчита лек ръст на кредитирането в останалите сегменти. Последните данни на Централната банка сочат, че през октомври кредитите на неправителствения сектор са достигнали 50.843 млрд. лв. при 50.354 млрд. лв. година по-рано. Изменението в размера на заемите е повлияно от нетните продажби на кредити от Други парично-финансови, чиито обем за последните 12 месеца е 206.2 млн. лева.

БНБ отчита и лек ръст при кредитите за домакинствата. Към края на десетия месец на годината те са възлизали на 18.490 млрд. лева или с 0.9% повече от октомври 2015-та. Жилищните кредити нарастват с 1% до 8.770 млрд. лева.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във