Банкеръ Daily

Финансов дневник

Потенциалните наследници на Лаутеншлегер в ЕЦБ

Забине Лаутеншлегер

Шоковото оттегляне на "устатия" паричен "ястреб" - Забине Лаутеншлегер  от изпълнителния борд на Европейската централна банка, остави вакантно място в най-високопоставения орган на институцията точно, когато нейният председател Марио Драги се подготвя да предаде щафетата на Кристин Лагард. По предварителна договореност Германия, Франция и Италия - най-големите по размер стопанства в еврозоната, имат "запазени места около най-елитната маса". (Бел. ред. - Да припомним, че шестчленният изпълнителен борд на ЕЦБ ръководи оперативната й дейност). А това означава, че Берлин трябва да предложи нов кандидат. 

Доколкото  Лаутеншлегер има опит най-вече  в областта на банковия надзор, замяната й с германски икономист вероятно ще е насочена към специалист, който би могъл да окаже по-голямо влияние върху политиката на ЕЦБ, която шефът на Бундесбанк и отявлен критик на паричния разгул на Драги - Йенс Вайдман, се опитваше да води  досега.

Потенциалните кандидати, според агенция "Ройтерс", са няколко.

Изабел Шнабел

Четиридест и осемгодишната Шнабел е учен и член на известния Германски съвет на икономическите експерти. Специализацията й е в областта на монетарната политика, но тя няма опит в  управлението на голяма институция. През юли, два месеца преди въвеждането на новия пакет от парични стимули, дамата оспори ефикасността на стратегията на Драги. Тя посочи, че "макар монетарната политика вече да излиза  много скъпа, ЕЦБ подготвя по-нататъшни парични облекчения. Съмнително е, че те ще успеят да доближат инфлацията в еврозоната до желаните 2 процента. Същевременно, рисковете за финансовата стабилност нарастват".

Клаудия Бух

Петдесет и тригодишната дама е уважаван икономист и в момента е заместник управител на Германската централна банка и член на Германския съвет на икономическите експерти. Бух се опитва да стои настрана от паричните въпроси в Бундесбанк и остава лидерството на шефа си Вайдман. Опитът да работи плътно с него би могъл да подсили "опозиционния" глас в 25-членния управителен съвет на ЕЦБ, който включва шестимата членове на изпълнителния борд и 19-е председатели на централните банки на страните от еврозоната.

Марсел Фратчер

Четиридесет и осемгодишният президент на берлинския Институт за икономически проучвания е високопоставен икономист и професор по икономика в Хумболтовия университет. Фратчер познава ЕЦБ по-добре от всеки друг потенциален кандидат за мястото на Лаутеншлегер, доколкото е работил в банката от 2001-а до 2012-а, израствайки до шеф на управление през последните четири години от този период. С дипломите си от Оксфорд и Харвард, неговият поглед е по-всеобхватен в международен план и не толкова "ястребов" колкото на останалите водещи германски икономисти. Когато през юли ЕЦБ обеща да внесе нови парични стимули, Фратчер коментира: "икономическото забавяне на еврозоната не оставя друг избор на ЕЦБ освен да провежда по-щедра монетарна политика".

Йорг Кукис

Петдесет и еднагодишният бивш банкер на "Голдмън Сакс" работи в Германското министерство на финансите от април 2018-а като държавен секретар за стратегията на финансовите пазари и за европейска политика. Като помощник на министър Олаф Шолц той би допринесъл за по-добро опознаване на икономическото мислене на Берлин, но рискува да изглежда като политическо назначение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във