Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Постна интрига за 60 милиона нови банкноти

Информацията, че БНБ поръчва на "Обертюр Федюсиер" да отпечата 60 млн. броя нови банкноти, разнообрази финансовото меню на медиите и за момент изтика на второ място проблемите около Корпоративна банка. Публикациите се появиха след съобщението на Централната банка, в което се казва: "В края на месец юни и началото на месец юли възникнаха изключителни обстоятелства, свързани с напрежение в банковата система, които доведоха до повишаване на търсенето на банкноти и намаляване на наличните резерви. Tърсенето на налични пари от страна на банките отбеляза значителен растеж, като по-голямата част от този растеж бе реализиран в последните дни на месец юни. Възникналите изключителни обстоятелства имат характера на непредвидими събития и съществено затрудняват нормалното изпълнение на нормативно установените задължения на БНБ да осигурява български банкноти, необходими за наличнопаричното обращение в България. Тази извънредна ситуация съвпада и с традиционното значително повишаване на търсенето на банкноти предвид настъпването на летния активен туристически сезон. До края на текущата година, за нуждите на поддържане на наличнопаричното обращение, както и за възстановяване на използваните в края на месец юни запаси от банкноти, Централната банка следва да осигури отпечатването на общо 60 млн. броя банкноти (номинали 10 лева, 20 лева и 50 лева)".


В медиите веднага се появиха различни версии за причините да се отпечатат 60 млн. броя нови банкноти. Според финансиста Любомир Дацов, по закон има три възможности БНБ да печата пари. На първо място, това е директната подмяна на стари банкноти с нови, тъй като купюрите се износват. Втората причина е недостиг на кеш поради промяна в предпочитанията на хората от електронни безналични пари да минат към банкноти. Третата възможна причина за печатане на пари е попълване на резерва от банкноти, който БНБ по правило поддържа и понякога бърка в него.


Всъщност тази поръчка не би трябвало да представлява извънредно събитие, тъй като и през предишни години БНБ е залагала в плановете си отпечатването на подобно количество нови банкноти, без да е имало атаки срещу банки или някакво рязко увеличение на инфлацията. Впрочем и дума не може да става инфлацията да е причина да се задвижи въпросната поръчка. По-логични са мотивите, че заради напрежението в банковия сектор търсенето на банкноти се е повишило. Но това е така само докато човек се запознае с информациите на Управление "Емисионно" за предлагането на банкноти и монети от началото на годината до момента. Например в едно от тези съобщения се казва, че за периода януари - март 2014-а банкнотите и монетите в обращение са с 666.6 млн. лв. повече в сравнение с последното тримесечие на 2013-а. Но това не е наложило отпечатването на нова емисия банкноти. Ако прегледаме данните на Управление "Емисионно" на БНБ за 20 юни и след това за 18 август, ще видим, че обемът на купюрите се е увеличил с общо 682 млн. лв. - горе-долу толкова е било нарастването и в периода между последното тримесечие на 2013-а и за първите три месеца на 2014-а. Само че лятното увеличение вече налага според БНБ печатането на 60 млн. броя нови банкноти. Защо?


Никъде в информацията за поръчката не се казва какъв е общият номинал на този брой банкноти. Той може приблизително да се установи на базата на данните за средната по стойност банкнота в обращение - 28.49 лева. Преизчислението показва, че сумата на поръчаните 60 млн. броя банкноти е 1.7 млрд. лева. Това е близо три пъти повече, отколкото ръстът на парите в обращение за периода от края на юни до средата на август. Което още един път поставя въпроса какво налага този ход на БНБ?


Според подуправителя на БНБ Калин Христов с новоотпечатаните 60 млн. броя левчета Централната банка ще попълни стратегическия си резерв от банкноти. Той се използва само при рязко завишаване на търсенето на пари в кеш. На базата на данните на Управление "Емисионно" обаче могат да се правят заключения, че въпросният резерв не само ще бъде попълнен, но и увеличен. Това е разумен ход от страна на БНБ, особено като се има предвид, че сегашната несигурна ситуация в областта на финансите може да доведе до събития, които да предизвикат ново увеличаване на обема на банкнотите и монетите в обращение. Явно Централната банка иска да бъде подготвена и за подобен сценарий.

Facebook logo
Бъдете с нас и във