Банкеръ Daily

Финансов дневник

Последен ден, в който банките разрешават отсрочване на кредити

30 юни (вторник) е последният ден, в който търговските банки разглеждат заявления за отсрочване на кредити по ред на т.нар. мораториум.

Както "БАНКЕРЪ" неведнъж е писал, кредитният мораториум важи единствено за клиенти с изрядно кредитно досие. Разсрочваните задължения трябва да са били редовно обслужвани или към 1 март 2020 г. да са най-много с 3-месечно просрочие за последната календарна година. Отсрочването на вноските може да бъде само за срок до 6 месеца, но не по-късно от 31 декември. Самият срок на мораториума, както и на дължимите плащания, върху които той се разпростира, се договарят с банката по заявка на клиента. Срокът на новия погасителен план, който ще влезе в сила след приключване на мораториума, също е въпрос на договаряне.

Преди дни председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов обяви, че около 8.5 млрд. лв. са отсрочените за 6 месеца кредити по линия на кредитния мораториум. 

Към края на май централната банка изнесе статистика, според която одобрение заявления за отсрочване на заеми са били около 100 000, на стойност 8 млрд. лв. „И те ще станат малко повече. Ако приемем, че има още един месец - юни, който изтича сега, това дава една стойност около 8.5 млрд. лв. Исканията за разсрочване намаляха през последните седмици значително. Първоначалното търсене на разсрочване силно намаля. Фирмите и гражданите, след като се вдигнаха ограничителните мерки, намалиха интензитета на търсене на такава възможност, защото част от тях се върнаха на работа, част от фирмите възобновиха дейността си“, обясни Андронов.

Според него 10 или 15% от тези предоговорени заеми на обща стойност 8.5 млрд. лв. и след шестте месеца ще се нуждаят от още подкрепа, защото няма да могат да бъдат върнати в редовен режим. 

„Очевидно, някои от хората няма да се върнат на работа, някои от фирмите няма да могат да продължат бизнеса си както е било преди. Така че част от тези 100 000 кредита, които вероятно ще станат 110 000 до края на юни, част от тях няма да успея да се върнат в нормално обслужване. Вероятно към част от тях банките ще приложат второ разсрочване или трето, зависи от ситуацията. Но така или иначе ние очакваме да има такъв дял“, обясни още той.

Българската народна банка прогнозира ръст на необслужваните кредити и затова ще запази нивото на антицикличния капиталов буфер на 0,5 на сто през третото тримесечие.

"Предвид очакваното забавяне на икономическата активност и свързаното с това нарастване на необслужваните кредити, което би оказало натиск върху доходността и капиталовата позиция на кредитните институции, запазването на антицикличния капиталов буфер на ниво от 0.5% през третото тримесечие на 2020 г. допринася за устойчивостта на банковата система", категорични са централните банкери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във