Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Пощенска банка си има "ПРАЙМ"

Още от 2013-а година Пощенска банка разработва и прилага свой референтен лихвен процент ПРАЙМ, който изцяло отговаря на изискванията на законодателството. От банката съобщиха за "БАНКЕРЪ", че и след 1 юли 2018-а тя ще продължи да ползва ПРАЙМ за кредитите на граждани и на фирми. "Към тази дата няма да последва промяна в лихвените проценти по кредитите на нашите клиенти."

Според експерти на банката, на основание на чл.28, параграф 2 от Регламент (ЕС) 2016/1011 относно бенчмарковете, както и на основание на  кореспондиращите текстове от Закона за кредитните институции, Закона за кредитите за недвижими имоти на потребители и Закона за потребителския кредит, Пощенска банка ще предприеме мерките, предвидени в изготвения и публикуван План относно действията в случай на съществена промяна или прекратяване на изготвянето на бенчмарк за изчисление на лихвен индекс.

От банката подчертават, че промяната на лихвените индекси няма по никакъв начин да рефлектира върху лихвата по договорите за кредит на нейните  клиенти, без значение дали те са граждани, или фирми. Методологиите за изчисление на ПРАЙМ за различните сегменти (потребителски и жилищно-ипотечни кредити и за бизнес клиенти) са публикувани на уеб страницата на банката - www.postbank.bg.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във