Банкеръ Daily

Финансов дневник

Пощенска банка с нови правила при безконтактните разплащания с карти

Пощенска банка променя безконтактните разплащания с банкови карти Visa и Mastercard. За всяка 6-та безконтактна трансакция под 50 лв., плащането ще може да се осъществи след въвеждане на чип и ПИН, съобщават от финансовата институция.

Промяната се налага във връзка със спазването на влязла в сила европейска регулация PSD2 и текстове в частта със задълбоченото установяване на идентичността, както и мандати на картовите организации с цел поддържане на високо ниво на сигурност при разплащания с карти.

След прочитане на чипа и въвеждане на ПИН, клиентите отново ще могат да направят 5 поредни безконтактни трансакции. "Имайте предвид, че броят на трансакции не зависи от периода, за който те са извършени. С всяко прочитане на чипа на картата и въвеждане на ПИН,  броят се нулира т.е. ако междувременно изтеглите пари в брой, след тази операция, отново ще може да направите 5 безконтактни плащания", подчертават още от Пощенска банка.

До пълното обновяване на софтуера на ПОС устройствата на всички банки и небанкови институции в България е възможно шестата трансакция да бъде отказана, без да се появи съобщение за идентификация с чип и ПИН. В тези случаи, експертите от Юробанк България съветват клиентите да поискат от търговеца трансакцията да бъде направена с въвеждане на чип и ПИН.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във