Банкеръ Daily

Финансов дневник

Пощенска банка продаде кредитен портфейл в размер на 350 млн. евро

Пощенска банка, част от Eurobank Group, и ЕОS Матрикс България, подразделение на една от водещите международни компании за управление на дългове EOS Group, сключиха споразумение за продажба на портфейл от фирмени кредити. След финализирането на сделката EОS Матрикс поема управлението на общ дълг от над 350 млн. евро.

"Сделката е приключена в резултат на преговори между Eurobank Group и няколко международни компании, специализирани в управление на дългове, сред които е избрана EOS Матрикс. Като дъщерно дружество на немската EOS Group, компанията-купувач се ръководи от установените международни стандарти и най-добри практики в областта на управлението на вземания и комуникацията с потребители. Така клиентите на Пощенска банка ще продължат да бъдат обслужвани със същия професионализъм и качество от новия кредитор, както до момента – едно от най-важните условия, които банката е търсила от купувача на портфейла от фирмени кредити. Независимо от юридическата смяна на името на кредитора в договора, клиентите продължават, както и досега, да получават същите услуги при същите условия", разясниха от кредитната институция.

Информацията идва ден след като БНБ издаде предварително разрешение за покупката на "Банка Пиреос България" от "Юробанк България". Предполага се, че "Юробанк България" ще консолидира "Банка Пиреос България" с "Пощенска банка". Обединената банкова институция ще има общ размер на активите над 10 млрд. лв. и по всяка вероятност ще се доближи до трите най-големи кредитни институции на българския пазар по този показател. 

За окончателното финализиране на сделката е необходимо и одобрение от Комисията за защита на конкуренцията, която към момента осъществява проверка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във