Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ПОЩЕНСКА БАНКА ПОЛУЧИ ПО-ВИСОК КРЕДИТЕН РЕЙТИНГ ОТ ТОЗИ НА БЪЛГАРИЯ

Международната агенция Фич Рейтингс повиши оценките си за платежоспособността на Пощенска банка. Възможността й да обслужва дългосрочните си задължения получи рейтинг BBB+, който е с една степен по-висок от досегашния BBB. Оценката за платежоспособността на банката по краткосрочните й ангажименти също бе увеличена от F3 на F2.
Високата оценка, присъдена на Пощенска банка, потвърждава добрите й финансови показатели и разширяващия се пазарен дял, както и стабилните позиции на мажоритарния й акционер И Еф Джи Юробанк Ергасиас в международен план, коментира изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин.
За пръв път рейтингова агенция присъжда на българска банка оценка за платежоспособност, която е по-висока от тази на държавата ни (BBB). Увеличението е резултат от промените в критериите и методологията, която Фич Рейтингс прилага при оценката на 40 страни. Новата методология позволява на отделни структури да получат по-висок рейтинг от този на своите държави. Според специалистите от Фич Рейтингс в повечето от случаите основните причини за увеличаване на рейтинга на отделни компании са добрите им финансови резултати, както и фактът, че техни собственици са стабилни международни групи.
Обикновено международните агенции актуализират оценките си за платежоспособността на отделните банки и компании на всеки шест месеца. Така че няма да е чудно, ако до края на септември Фич Рейтингс присъди на всички български банки с чуждестранни собственици рейтинги, които са по-високи от тези на българската държава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във