Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ПОЩЕНСКА БАНКА ОТНОВО ИЗЛЕЗЕ НА ПЕЧАЛБА

Пощенска банка преодоля временния спад във финансовите си резултати. Към края на юли 2001 г. тя излезе на печалба от 368 хил. лв., докато месец по-рано - в края на юни, бе отчела загуба от близо 550 хил. лева. Банката постепенно увеличава и размера на отпуснатите от нея кредити. Към края на юли тя е предоставила заеми на фирми за 151.9 млн. лв., а на граждани - 47.2 млн. лева.
Основните акционери на банката са американската животозастрахователна компания АЛИКО (ALICO) и европейската финансова група И Еф Джи Груп (EFG Group). Чрез съвместната им фирма АЛИКО/Си И Ейч Болкан Холдингс (ALICO/CEH Balkan Hodings) те притежават 86.24% от капитала на банката, която през 2001 г. отпразнува десетгодишния си юбилей.
Акционерите Пощенска банка, която има лиценза за операции в страната и чужбина, смятат да разширят пазарните й позиции. В момента тя е петата по големина финансова институция в България. Общият размер на активите й е 578.9 млн. лв., като по този показател пред нея са само БУЛБАНК, ОББ, Банка ДСК и БИОХИМ.
Пощенска банка има 28 клона и 96 офиса, 12 от които са разкрити на територията на големи фирми. На базата на специален договор с Български пощи ЕАД банката разпространява част от продуктите и услугите си чрез 2800 представителства, разположени в пощенските станции в цялата страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във