Банкеръ Daily

Финансов дневник

Пощенска банка и ЧБТР финансират Marriott

Може би най-големият проект в хотелиерския бизнес у нас ще бъде финансиран от Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) и от Пощенска банка. Двете институции ще отпуснат заем от общо  58.3 млн. евро (за изграждането на хотел Marriott в София ЧБТР ще предостави 32 млн. евро, а Пощенска банка 26.3 млн. евро).

Хотелът ще е първият у нас от реномираната международна веригата Marriott. Предоставянето на заема за тази инвестиция бе обявено на специална пресконференция, която се проведе на 16 април  в столицата. Той ще бъде отпуснат на I Tower Development АД -  компания, специално създадена за реализацията на проекта в България. Кредитът е със срок на погасяване  от дванадесет години. Строителството на внушителния хотел Marriott с 232 стаи се очаква да бъде завършено през 2020-а.

На пресконференцията по този случай пресъстваха Ишан Угур Деликанли, президент на ЧБТР, главният изпълнителен директор на Пощенска банка Петя Димитрова, изпълнителният директор на банката Асен Ягодин и Виторио Горри, председател на борда и изпълнителен директор на I Tower Development. Договорът за заема бе подписан в присъствието на финансовия министър Владислав Горанов и заместника му Маринела Петкова.

"Инвестицията не само ще подобри хотелиерската инфраструктура в София, но ще има и значителен принос за българската икономика от гледна точка на данъчните приходи, създаването на нови работни места и развитието на местната строителна индустрия“, заяви Ишан Угур Деликанли, президент на ЧБТР, след подписването на договора за заем.

Според Петя Димитрова сградата на I Tower Development в София ще бъде внушителен строителен обект от ново поколение. "Ще подкрепим проекта, като ще осигурим и цялостно банково обслужване на сметките на клиента“, коментира Петя Димитрова.

Председателят на борда и изпълнителен директор на I Tower Development Виторио Горри обясни, че привличането на един от безспорните световни лидери в хотелиерството в лицето на Marriott е от решаващо значение за реализацията на този проект и ще допринесе за обновяването и развитието на София с още една емблематична сграда. I Tower Development  е регистрирана през 2016-а специално за работата по проекта. Внесеният капитал е 22 млн. евро (към 30 юни 2017-а). Компанията е изцяло собственост на италианското холдингово дружество Finvis S.r.l., което е много активно в телекомуникациите и в бизнеса с недвижими имоти, както и в производството и продажбите на хартиени продукти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във