Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ПОС терминалът стана мобилен

Вече имаме възможност да плащаме в магазините чрез иновативни ПОС терминали, които работят със СИМ карта. Предимството на това устройство е, че търговецът може да го носи навсякъде със себе си. Така например, ако ни позвъни куриер на вратата и ние нямаме пари в брой, ще можем да платим и с кредитна или дебитна карта. Досега повечето подобни фирми не предлагаха подобно улеснение за клиентите си, тъй като ПОС устройствата им работят само на определен адрес. Сега обаче този проблем отпада и ще можем да се разплащаме безконтактно независимо от обстоятелствата.

Една от фирмите, които предлагат новата джаджа, продава терминала срещу 155 лева без ДДС. За разлика от повечето банки, които всеки месец начисляват такси, тук притежателите му няма да плащат месечна такса. Фирмата, която разполага с устройството, единствено ще дължи такса, равняваща се на 1,95% от стойността на всяка успешно приета транзакция. Тази сума ще се приспада в момента на извършването на плащането. Важно е да се уточни, че не се удържат такси нито за неуспешни плащания, нито никакви други месечни или допълнителни (фиксирани) такси. Минималната сума за транзакция обаче е 2 лв. при получаване на плащания с карта. Единственото, което ползвателите на ПОС-а трябва да направят, е да го свържат към смартфона си или таблета чрез Bluetooth.

За да се оторизира плащането клиентът трябва да въведе четирицифрения си ПИН, а после да натиснете бутона със зелената отметка. Друг вариант е да потвърди плащането с подпис върху дисплея на вашия смартфон/таблет и да потвърди с натискане на бутона. Терминалът ще ви покаже дали се изисква ПИН или подпис за потвърждение.

От компанията производител уточняват, че дали оторизацията се изпълнява посредством ПИН или подпис, зависи от настройките на ЧИП-а върху клиентската карта. „Нито вие, нито вашият клиент можете да повлияете върху това дали се изисква ПИН или подпис“, допълват от компанията. Новите модели ПОС терминали приемат както безконтактни карти, така и карти с чип.

Относно разписката пък също има новост. Тя може да бъде изпратена на клиента, като се въведе електронната поща или мобилния телефонен номер на смс. Може също така и да се принтира. Това е доста голямо улеснение за всеки един потребител, тъй като повечето хора или изхвърлят бележките, или ги събират в портфейла си, което е доста неудобно. По този начин обаче вече ще можем и да сметнем какво сме похарчили по време на шопинг, тъй като всички разписки ще ни чакат на електронната поща. За тази допълнителна услуга също няма да бъдем таксувани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във