Банкеръ Daily

Финансов дневник

Порожанов защити актуализацията на бюджета

Очакваме в края на годината фискалният резерв да е 7,3 млрд. лева, а в края на януари той да е от 3,8 млрд. лева. За да не се нарушава балансът, фискалният резерв трябва да осигури допълнително финансиране чрез актуализация на бюджета. Това каза по време на парламентарния контрол финансовият министър Румен Порожанов. Той беше попитан от народния представител Корнелия Нинова за състоянието на фискалния резерв на страната.

По-големите предстоящи плащания в края на тази и в началото на 2015 г. ще намалят размера на резерва. До края на годината предстоят плащания по ДЦК за 1,6 млрд. лева - в това число 1,229 млрд. лева от извънредната емисия на ДЦК. Резервът ще осигури и 2,9 млрд. лева за падежиращи глобани облигации в началото на 2015 г.

Предстоят и преводи към земеделски производители по Общата стопанска политика на ЕС по схемите за директни плащания - до края на 2014 г. ще трябват още около 300 млн. лева, както и 1,1 млрд. лева в началото на 2015 г. по директни плащания за единица площ.

"Не на последно място са нужни и пари за текущия дефицит за последното тримесечие на 2014 г. и в началото на 2015 г. За осигуряване на фискалния резерв и за покриване на дефицита е нужно да се актуализира бюджетът", каза Порожанов. "Нужни са и пари за ликвидна подкрепа на банковия сектор, както и пари за Гаранционния фонд за изплащане не обезщетения на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка", добави той.

Върху текущия размер на фискалния резерв оказва влияние и извънредната емисия от краткосрочни ДЦК от 1,2 млрд. лева, емитирани в края на юни за подкрепа на банковия сектор.

"Разходи, противоречащи на Закона за бюджета, не са извършвани и не могат да бъдат извършвани, каза финансовият министър в отговор на въпрос на депутата Румен Гечев относно бюджетните разходи. Одобрените от правителството извънредни плащания станаха след преструктуриране и икономии на бюджета", посочи Порожанов.

"Разходната част е изключително напрегната, защото бюджетите на ведомствата бяха ограничени и те са затруднени да извършват функциите си", допълни Румен Порожанов.

"Правителството има готовност над 90% от прогнози и разчети за бюджета за 2015 г. Смятаме обаче, че бюджетът за следващата година трябва да се направи от редовното правителство", обясни той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във