Банкеръ Daily

Финансов дневник

Порожанов потвърди за предложение на консорциум за КТБ

Новосформираният консорциум, в който влизат ЕПИК, Фондът на генералния държавен резерв на султаната на Оман и Gemcorp са заявили в писмо до Министерски съвет, Министерство на финансите и БНБ, че са готови да вложат 2,3 млрд. лв в КТБ. Това бе потвърдено от служебния министър на финансите Румен Поражанов пред Би Ти Ви.

"Снощи постъпи този документ от консорциума, с който БНБ и Министерство на финансите вече имаха разговори. Ще го разгледаме днес", обясни той.

По думите му текстът представя визия за оздравителен план.

Според Порожанов обаче освен този план, консорциумът трябва да представи ясни гаранции за ресурса, който ще вложи, за да покажат сериозността на техните намерения. Нужни били и по-ясни параметри и размери.

В писмото си от Оманския фонд отбелязват, че не са получили достъп до доклада на одиторите за КТБ, според който дефицитът на банката възлиза на 4,3 млрд. лв.

Консорциумът иска достъп до доклада на одиторите, за да започне работа с настоящото и бившето ръководство на банката с цел да се установи дали дефицитът е сходен с настоящите изчисления.

Фондът отбелязва, че собствениците на гарантирани депозити, които искат да изтеглят парите си, ще получат средствата си в пълния им размер,без активирането на схемата за застраховане на вложителите. Вложителите, чиито депозити не са гарантирани от държавата, може да се наложи да приемат намаляване на средствата им в рамките на програмата за помощ на настоящите кредитори и някои вложители в банката, пише в писмото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във