Банкеръ Daily

Финансов дневник

Порожанов подкрепя пазарно решение за КТБ

Служебният финансов министър Румен Порожанов подкрепя становището на Експертния консултативен съвет по проблемите на икономическата група на КТБ за намирането на пазарно решение в ситуацията с Корпоративна банка, информират от пресцентъра на финансовото ведомство. Това означава да не бъдат ангажирани публични средства и да бъдат предприети мерки в синхрон с националното и европейското законодателство. Според финансовият министър това е най-приемливо за разрешаване на казуса.

По-рано днес експерти, сред които д-р Константин Тренчев, Ваня Борисова, Красимир Ангарски, Емил Хърсев, проф. Валери Димитров и Иван Кокалов представиха меморандум с консенсусно становище за добрия подход при разрешаване на казуса КТБ.

На среща във финансовото ведомство членовете на експертния съвет представиха своите препоръки и решения за Корпоративна банка.

На срещата беше обсъдена ситуацията с КТБ и влиянието й върху икономиката и финансовата стабилност на държавата, посочват още от пресцентъра.

Позицията на експертите е, че няма никакви обстоятелства и факти, които да налагат Корпоративна банка да бъде обявена в несъстоятелност. "Има възможност тя да бъде оздравена и стабилизирана, но разбира се това не може да стане без външна подкрепа и трябва да бъде в синхрон с европейските правила и новата директива", заяви финансистът Емил Хърсев, който е един от участниците в съвета. Той уточни, че преди всичко, оздравяването на една финансова институцията трябва да стане с частни капитали и средства за ликвидна подкрепа.

"Категорично Корпоративна банка трябва да бъде оздравена и няма да позволим планът за нейното ликвидиране на бъде осъществен", допълни председателят на управителния съвет на БСК Сашо Дончев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във