Банкеръ Daily

Финансов дневник

Порожанов обсъди българските финанси с експертите на МВФ

Министърът на финансите Румен Порожанов участва в редовните годишни срещи на Управителните съвети на Групата на Световната банка (СБ) и на Международния валутен фонд (МВФ) от 10 до 12 октомври във Вашингтон, САЩ. В рамките на форума финансовият министър проведе редица срещи с висшите ръководни екипи на Фонда и Банката и с представители на финансови институции, информират от пресцентъра на финансовото ведомство.

В разговори с изпълнителния директор на Холандско-белгийската група в МВФ Мено Снел и с изпълнителния директор на Холандския офис в Световната банка Франк Хеемскерк министър Порожанов обсъди основните приоритети в работата на двете международни финансови институции. Българският министър на финансите запозна директорите с предизвикателствата пред управлението на публичните финанси и с причините за предлаганата от служебния кабинет актуализация на Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 година.

Актуалното икономическо и политическо състояние на страната ни бе сред основните теми в разговорите на министър Порожанов с представителите на Европейския Департамент и на Департамента по валутни и капиталови пазари в МВФ. В рамките на дискусиите бяха обменени мнения и по въпроси, свързани с глобалните икономически и финансови перспективи и политики.

По време на срещата си с вицепрезидента за Европа и Централна Азия в Световната банка Лаура Тък министърът на финансите отбеляза, че България има установени много добри дългогодишни взаимоотношения и ефективен диалог със СБ и вижда в нейно лице активен и кооперативен партньор с капацитет да предоставя експертиза и съдействие с висока добавена стойност. Беше дадена положителна оценка на ролята на международната институция през годините за подпомагане реализирането на стратегически важни и приоритетни политики и реформи в различни сектори на икономиката. Изразена бе готовност и от двете страни за продължаване на диалога и очертаване на бъдещи области на сътрудничество и взаимодействие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във