Банкеръ Daily

Финансов дневник

Порожанов: Има пари за изплащане на гарантираните влогове в КТБ

След като днес БНБ се е произнесла, текат 20-те дни и ще започне плащането на гарантираните депозити на вложителите в КТБ. Това каза пред журналисти служебният финансов министър Румен Порожанов преди началото на закритото заседание на парламентарната бюджетната комисия.


 "Знаете с какъв ресурс разполага Фонда за гарантиране на влоговете. Останалите средства са заложени в актуализацията. Коментирахме го с колегите, че те ще бъдат изплатени или чрез гаранция към фонда, или чрез директен заем от централния бюджет", обясни Порожанов.


По думите му гарантираните влогове в КТБ са за общо 3.6 млрд. лева

"Самата актуализация на бюджета е необходима, за да се даде картбланш на централния бюджет да направи трансфер при необходимост, ако не стане с гаранция към гаранционния фонд. Така ще да могат да бъдат платени всички пари“, обясни Порожанов.

"След като бъдещият министър на финансите има възможността да направи необходимите попълнения във фискалния резерв, няма да има проблем да осигури на секундата средствата. В момента нивата на фискалния резерв отново са 8.8 млрд. лева, така че необходимите пари ги има, за да се даде ликвиден ресурс на гаранционния фонд. Няма как да не започне изплащането“, каза още финансовият министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във