Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Пореден гръцки парламентарен маратон

Гръцките законодатели гласуваха в ранното утро на 18 януари да започне парламентарно разследване срещу бившия финансов министър Йоргос Папаконстантину във връзка с обвиненията, че е подправил списъка Лагард, съдържащ имената на повече от 2 хил. гърци с недекларирани депозити в Швейцария. Решението било взето с 265 гласа за от общо 300 гласували. Същевременно депутатите отхвърлиха искането на опозицията подобно следствие да има и срещу наследника на Папаконстантину - Евангелос Венизелос (сегашния лидер на партия ПАСОК), както и срещу бившите гръцки премиери Георгиос Папандреу и Лукас Пападемос. За проверка на действията на Венизелос са гласували само 124 души - по-малко от общия брой (136) опозиционни парламентаристи. Разследване на Папандреу са поискали 80 депутати, а на Пападемос - 63.


Парламентарният дебат е започнал в 10 ч. сутринта на 17 януари, а резултатите от гласуването са били огласени около 2 ч. сутринта на следващия ден, което означава, че гръцките законодатели са имали поредната маратонска сесия.


Папаконстантину е обвинен, че е премахнал имената на трима свои роднини от списъка над 2 хил. гърци с големи депозити в клона на банка Ейч Ес Би Си в Женева, изпратен на Атина през 2010-а от тогавашния френски министър Кристин Лагард. Освен това Папаконстантину е критикуван, че не се е погрижил да изиска от оторизираните власти да проверят съдържанието на прочутия списък Лагард с авоари за около 2 млрд. евро за евентуално укриване на данъци.


Членовете на специалната комисия, която ще разнищва казуса, ще разпитват официални представители на финансовото министерство и на службата за борба с финансовите престъпления SDOE. Този процес ще отнеме от четири до шест седмици. На база на парламентарния доклад съдът ще реши дали Папаконстантину ще бъде изправен пред специален трибунал.


Папаконстантину продължава да твърди, че е невинен, че не е редактирал списъка и че е жертва на заговор. Бившият шеф на SDOE Янис Диотис пък призна пред прокуратурата на 15 януари, че е направил копие на списъка Лагард на флашка и след това е изтрил съдържанието му от диска, който е получил от Папаконстантину. Диотис обаче отрече да е вадил имената на роднините на бившия финансов министър при въпросното копиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във