Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Поправки в Закона за здравето разболяват цели браншове

Гласуване под строй
S 250 68073706 9415 46d7 a5f1 00fa69ffdede

Мнозина  може и да не знаят , че наближават избори, но когато "здравите сили"   започнат трайно да надделяват над здравия разум, ще се досетят , че се задава и им предстои среща с урните. Напоследък въпросните здрави сили сътвориха такава каскада от изненадващи законови поправки, че експертите още дълго ще стоят с високо вдигнати вежди и втренчени погледи. И няма как да е иначе - българската практика сътвори един уникален похват - да се пробутват  съществени промени в  нормативите чрез т.нар. "преходни и заключителни разпоредби".

 

Поправките минават по партизански нелегално: те са от името на правителството, но за тях няма мотиви, засегнатите не знаят нищо, ресорните комисии ги подминават, а за оценка на въздействието дори и не се повдига въпрос... Най-често тези важни за браншовете поправки се гласуват именно в споменатите Преходни и заключителни разпоредби на закони, които при това нямат нищо общо с материята, която трябва да бъде "уредена".

Такава е действителността и с приетите поправки в преходните разпоредби на Закона за здравето. Някои от тях направо

изненадаха в гръб производителите

и търговците на акцизни стоки в страната.

Промените са в Закона за корпоративното подоходно облагане и те плуват някъде в пространството около ремонта на здравния закон, посветен на по-нататъшната борба с коронавируса и с последствията от пандемията.

Депутатите

смирено приемат този волунтаризъм,

загърбили държавническата си отговорност.

"Единици се опълчват, но гласовете им си остават глас в пустиня”, заяви специално за „БАНКЕРЪ” Георги Гьоков, народен представител от БСП. По време на обсъжданията той оспори не толкова съдържанието на новите текстове, колкото начина, по който ги пробутват през Народното събрание.

„Когато някой се опита да защити бизнеса в България, колегите от мнозинството веднага го маркират като противник на прогреса. Нещо повече - дори и колеги от собствената му парламентарна група му лепят етикета лобист”, каза разочарованият парламентарист.

В парламента вече върви „лов на вещици”. Цари безалтернативност, няма гласност, няма дискусия, само диктат, смятат депутати от опозицията

Според "акцизни браншовици", в законопроекта са заложени текстове, които

нямат никакви допирни точки

с основния му предмет, а именно: „предпазване, ограничаване и преодоляване на последиците от разпространението и заразата с вируса COVID-19 за времето след прекратяването на извънредното положение“.

С поправките се скъсяват  драстично сроковете за въвеждането на системи за видеонаблюдение и контрол във всички акцизни складове на територията на страната, които произвеждат или съхраняват алкохол, тютюневи изделия и горива. На практика текстовете предвиждат съкращението  наполовина - от 6 на 3 месеца - на сроковете за внедряване на системи за видеонаблюдение и контрол в тези складове.

Така, за съвсем кратък период,

над 300 данъчни склада

ще трябва едновременно да инвестират и да се снабдят със специфична по своя характер апаратура. При това - от силно ограничен кръг от доставчици.

Засегнати са не само фирмите от сектора на горивата, каквото впечатление остана в обществеността. Ударът е върху всички, занимаващи се с производството и съхранението на тютюневи изделия, високоалкохолни напитки и вино. А работещите там са десетки хиляди. 

Основният проблем е, че фирмите от сектора ще разберат окончателно какви точно системи за видеонаблюдение трябва да проектират,да закупят, да инсталират, да изпробват и да въведат в експлоатация в деня, в който всъщност и въпросните съкратени срокове започват да текат. И всичко това се случва в период, в който

приходите им от продажби са намалели драстично.

Почти няма фирма в акцизния сектор, която да не е изправена пред сериозни финансови затруднения, бият тревога хората от КРИБ.

При производителите на алкохол - в условията на пандемия и тотална карантина, и пълно „замразяване” на основния за тях  пазарен сегмент за реализация на продукцията - ХоРеКа (хотели, ресторанти и кафенета), както и при  затруднена международна търговия - приходите от продажби са спаднали с внушителните 25%, докато при цигарите спадът е "само" с около 20 на сто. Най-драстично е положението  в сектора  "Горива", където

продажбите са се свили средно с 50%,

а при някои по-малки оператори  то е - с близо 70 на сто. 

В писмо на БСК до премиера Бойко Борисов  се казва, че фирмите членки също са за затягане на контрола и за изсветляване на бизнеса, но при  непосилните срокове, които са определени,  ще бъдат нанесени непоправими щети и много предприятия ще бъдат принудени да хлопнат кепенци.

БСК посочва , че официалните офертни срокове за оборудване на средно голям склад са около три месеца и половина - 60 дни за доставка на видеосистемите и 55 дни за монтажа им. Има реална  опасност да бъдат затворени  складове, които няма да могат да се включат в сроковете, а това ще доведе до спад в приходите от акцизи в държавния бюджет, предупреждава още  БСК.

По български казано -

вместо да се изпишат вежди - ще се извадят очи.

Важен акцент в сигнала до премиера е и фактът, че техническите изисквания подлежат на задължителна нотификация от Европейската комисия! Постъпки за стартиране на тази процедура все още не са направени.  А без съгласуване с ЕК ще се стигне до нарушаване на европейското законодателство, пише още в писмото на БСК до министър - председателя Борисов.

При обсъждането на промените в правната  комисия, експерти предложиха „доведените” текстове да бъдат извадени от Закона за здравето и да бъдат обсъдени - преди гласуването им в пленарната  зала, разбира се -

в ресорната бюджетна комисия.

Това не стана.

Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара добави още един нюанс. Той заяви, че специално за алкохолния бранш, предложеното съкращаване на сроковете ще доведе и до допълнителни непреодолими предизвикателства.

"Самото изграждане и внедряване на системите ще съвпадне с разгара на кампанията по прибиране на новата реколтата от суровини и на тяхната преработка. Ако не приберем тази продукция в преработвателните предприятия, ще пострадат и земеделските производители, чиято реколта от грозде може да остане неоползотворена. А това ще са огромни щети за сектора", обясни Чорбаджийски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във