Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Поне 4 млрд. дълг не ни мърдат

Дефицитът в бюджета може да достигне близо 4%, а страната ни задължително ще трябва да поеме поне 4 млрд. лв. нов дълг. Това заяви председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова след срещата на депутати с финансовия министър и шефовете на дирекции във ведомството в четвъртък (30 октомври).

Дефицитът, който се финансира с допълнителен дълг, ще бъде с 1.5 млрд. повече от този, който беше приело предишното правителство. Тоест 1.5 млрд. допълнителен дълг ни е нужен, за да финансираме тези разходи до края на годината. Първо. Второ, необходима е разликата от тези милиард и половина до четири милиарда за подкрепа на банковата система, заяви Стоянова. След петъчния дебат в парламента по темата за оздравяването на КТБ сметките доста ще се променят. В чия полза е рано да се каже.

От една страна, трябва да бъде осигурена ликвидна подкрепа на една банка след клиентската паника през юли, която е съгласувана с Европейската комисия. От друга страна, трябва да бъдат намерени средства, за да се попълни Фондът за гарантиране на влоговете с 1.7 млрд. лв. за изплащане на гарантираните вземания, което може да се случи по два начина.

Първата опция е допълнителен дълг на държавата с издаване на емисия от държавни ценни книжа, сумата от която ще бъде дадена от държавата на Фонда за гарантиране на влоговете назаем. Тоест тя ще бъде върната, но не сега, а напред във времето и ще бъде върната с лихва, по-висока от лихвата, която ще плати държавата по тези ДЦК.

Втората опция е вместо ДЦК да се даде възможност на фонда да емитира облигации, които обаче трябва да бъдат държавно гарантирани, което също е елемент на Закона за държавния бюджет. Тази опция обаче предполага доста сериозни изменения в някои наредби на БНБ, които да дадат легално определение за този вид ценна книга, която евентуално фондът ще може да емитира. Освен това, за да се даде право на фонда да емитира облигации -защото той в момента няма право да емитира каквото и да било, трябва да се направят промени в самия Закон за Фонда за гарантиране на влоговете. Трето, трябва да се провеждат сериозни разговори с банките как те биха се отнесли към купуването на такива ценни книги и колко биха стрували те, посочи Менда Стоянова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във