Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Получаваме справка за хонорари в сайта на НАП

Физическите лица вече могат да проверят в сайта на НАП дали за тях са  подадени данни от предприятия и от самоосигуряващи се лица за изплащани доходи, различни от тези по трудов договор,  например за изплатени хонорари. Така гражданите ще могат да проверят и да попълнят коректно годишните си декларации за облагане на доходите.

Е-услугата "Справка за изплатени доходи (различни от трудови) на физически лица" е публикувана в Портала на НАП за електронни услуги  и  е  достъпна с  персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) от всички физически лица, имащи разрешен пълен достъп до услугите на НАП, и такива с КЕП на упълномощено лице, на които е разрешен пълен достъп до услугите "Предоставяне на данъчна и осигурителна информация и информация от данъчноосигурителната сметка".

Е-услугата предоставя информация също за вида и за размера на изплатения доход, както и за удържания данък.

От НАП напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите от 2018 г. изтича на 30 април 2019 година. Дотогава трябва да е  платен и посоченият в тях данък за довнасяне.

Най-бързо и лесно декларациите се подават онлайн с ПИК или с  електронен подпис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във