Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ПОЛСЪН СЕ ЗАЕ С ОТБРАНАТА НА УОЛСТРИЙТ

Съмненията дали Уолстрийт е способен да устои на терористична атака, на природно бедствие или пандемия от птичи грип накараха новия финансов министър на САЩ Хенри Полсън да възложи да се прегледа готовността на финансовите институции да реагират на извънредни обстоятелства. Бившият ръководител на щатската инвестиционна банка Голдмън Сакс (Goldman Sachs) е поискал от работната група по финансовите пазари към президента на страната да даде оценка на подобренията, направени след атаките на терористите на 11 септември 2001 година. Именно тогава пролича слабостта на програмите на Уолстрийт за действие по време на катастрофични събития. Според експертите днес компаниите за финансови услуги в Ню Йорк и Лондон са направили операциите си по-гъвкави. Някои високопоставени фигури от Уолстрийт обаче смятат, че обслужващите звена, от които зависят финансовите пазари, имат малък напредък в подготовката си да отразят бедствия. Кой знае защо те обръщат много по-голямо внимание на опасността от пандемия от птичи грип.
Щатските финансови компании обвиняват за проблемите си след 11 септември 2001 г. повредата на петте центъра за прехвърляне на операциите на Вирайзън къмюникейшънс в Долен Манхатън. Така че инициативата на Полсън е добре дошла за тях. Днес, пет години след ударите на терористите и милиардите долари, похарчени за по-голяма сигурност, Скот Парсънс - помощник на щатския финансов министър по критичната инфраструктура, е на мнение, че най-важният урок от трагедията е нуждата от резервни комуникационни връзки, достатъчно отдалечени от основното поле на действие. След терористичните набези в САЩ контролните финансови органи публикуваха нови указания за подобни системи за поддръжка и много фирми инвестираха ударно в тях. Например Бенк ъф Ню Йорк (Bank of New York) изгради два независими центъра за съхраняване на бази данни - единият на 40 мили от банковата централа на Уолстрийт, а другият (завършен преди шест месеца) - на 750 мили. Както е известно, дейността на банката бе напълно разстроена след 11 септември, а тя е водещата клирингова институция за сделки с облигации.
По оценка на Грегъри Ферис - председател на Асоциацията на сектора за ценни книжа в САЩ, другият ключов урок от терористичните атаки преди пет години е нуждата от по-добри комуникации в бранша по време на кризи. Поради което, за да подобрят координацията помежду си, Асоциацията и други бизнес групи създадоха специален команден център.
Третият акцент са тестовете за сътрудничество - такова голямо упражнение за пазарите на ценни книжа в Ню Йорк ще се състои на 14 октомври. Тези тестове са още по-интензивни днес и действително целят да докажат, че сделките ще продължат да се осъществяват и по време на кризи, коментира Ана Юинг - главен информационен директор на фондовата борса НАСДАК.
Банките и компаниите за ценни книжа също обръщат по-голямо внимание на захранващите и телекомуникационните си системи. Най-голяма част от пораженията от 11 септември 2001 г. се дължат на проблеми точно с тази излязла от строя инфраструктура. На Уолстрийт не е имало сведения, че тези съоръжения са били съсредоточени в седем сгради в Долен Манхатън. Днес Бенк ъф Америка изисква много по-подробна информация от доставчиците си и освен това е наела пет оптични кабела за връзка с центровете си за база данни. От своя страна Вирайзън къмюникейшънс твърди, че е децентрализирала допълнително инфраструктурата, която обслужва Уолстрийт, и сега е по-лесно да пренасочи телефонните разговори и потока от данни при кризисни ситуации. Освен това компанията е инсталирала още 40 мили оптични кабели в Долен Манхатън, чиято конфигурация позволява самолечение.
От погрома над Световния търговски център в Ню Йорк са се възстановили и най-пострадалите инвестиционни бутици. Един от тях е Сандлър О'Нийл (Sandler O'Neill), чиито офиси са били на 104-ия етаж на южната кула. В отломките на разрушения гигант са намерили смъртта си 66 от общо 171 служители на банковия бутик, включително и главният изпълнителен директор Хърмън Сандлър, шефът на инвестиционните банкови услуги Кристофър Куокънбуш и много търговци на акции и облигации. Днес Сандлър О'Нийл има 262-ма служители и е много по-мощна, отколкото преди 11 септември 2001-ва. Банката, която е специалист по финансови компании, е консултирала продажбата на Норт Форк (North Fork) на Кепитъл уан (Capital One) за 14.6 млрд. щ. долара, покупката на Ригс нешънъл (Riggs National) от Пи Ен Си (PNC) и първоначалните публични оферти на борсата за фючърси и опции в Чикаго (Chicago Board of Trade) и на Международната борса за ценни книжа (International Securities Exchange). За възраждането на Сандлър помагат всички играчи от Уолстрийт. Някогашните конкуренти делят даже клиенти и офис площи. А пенсионираният ветеран от Голдмън Сакс Робърт Кастриняно изгражда отново търговския офис на пострадалата банка.
Подобна е историята и на други две малки фирми за ценни книжа от Уолстрийт - Кантор Фитцджералд (Cantor Fitzgerald) и Кийфи, Брюйет енд Удс (Keefe, Bruyette Woods). Кантор загуби 658 служители на 11 септември 2001 година. Главният й изпълнителен директор Хауърд Лутник, който оцелял единствено защото в тази сутрин отвел сина си на детска градина, продължил да работи със спасилите се банкери на по-ниски длъжности, на които делегирал по-големи отговорности. Днес в банката работят 1190 души срещу 960 преди 11 септември. Ръководството на Кантор обеща в продължение на пет години да отделя по една четвърт от печалбата за семействата на убитите служители и до днес е дарило 180 млн. щ. долара.
Кийфи, Брюйет енд Удс също се изправи на крака. В атаката срещу кулите-близнаци загинаха 67 нейни банкери, включително и 23-годишният син на главния изпълнителен директор Джон Дъфи. Днес тя има почти двойно по-голям персонал и през миналата година е спечелила 17.4 млн. щ. долара. Макар че банковите бутици като цяло са се възстановили от трагедията, те все още не са се върнали в Долен Манхатън, макар че Кантор има офис за сателитна връзка там. Просто защото за оцелелите спомените от това септемврийско утро преди пет години са прекалено пресни и болезнени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във