Банкеръ Daily

Финансов дневник

Полска банка с интерес към инвестиция в ядрена централа в България

Полската банка за развитие (BGK) би имала интерес към инвестиция в ядрена централа в България, обяви заместник-председателят на Управителния съвет Павел Нерада.

Проект от най-замърсяващите индустрии като въглищните централи не може да бъде подкрепен, но природният газ и ядрената енергия се считат за преходни, така че добър проект с този вид енергоносители би бил разгледан, обясни полският банкер пред БНР.

Базираната във Варшава банка е една от първите, които вече са осигурили капитал за създадения в Люксембург капиталов инвестиционен фонд по инициативата „Три морета“, който разполага с капитал за инвестиции за около един милиард евро. Част от фонда е и България чрез Българската банка за развитие. 

"Това е класически капиталов инвестиционен фонд. Той купува акции. Начинанието е напълно с комерсиална цел, което означава, че всички проекти, в които фондът инвестира, трябва да носят печалба на акционерите. Тези проекти трябва да са свързани със стратегическите приоритети на инициативата „Три морета“ – тоест: енергетика, логистика и транспорт и дигитализация. Важен елемент от тази стратегия е, че проектите, които ще бъдат финансирани чрез акционерен капитал, трябва да са благоприятни за повече от една държава или потенциално са необходими минимум две държави, които ще спечелят от финансирания проект“, поясни Нерада.

Вече са направени инвестиции в три проекта, единият от които е за соларни паркове, включително и в село Караджалово, Пловдивско. Фондът е оценил над 200 проекта в региона, а до края на годината се очакват инвестиции в още два. 

"Първото тримесечие или най-късно до средата на следващата година фондът ще бъде представен и на пазара, за да набере финансиране между три и пет милиарда евро от инвеститорите", съобщи още Павел Нерада.

Facebook logo
Бъдете с нас и във