Банкеръ Daily

Финансов дневник

Половината българи са теглили кредити от небанкови институции

Повече от половината българи са теглили кредит от небанкови финансови институции (51%) поне веднъж в живота си. Това показват данните от ново изследване на "Нилсен Адмосфер България" и Български национален панел, което е било проведено онлайн.

Изследването разкрива също, че 20% от запитаните са взимали такъв кредит веднъж, а 31 на сто повече пъти. Хората на възраст между 35 и 44 години са най-активните потребители на този вид услуги.

Според данните около 63% от респондентите между 35 и 44 години са теглили кредит от небанкова финансова институция в някакъв момент от живота си. За останалите възрастови групи стойностите варират между 44% и 49%.

Какви са предимствата на този вид финансови услуги?

38% от участниците в изследването заявяват, че харесват възможността да теглят малка сума пари за кратък период от време, а 32% оценяват положително улеснените условия за получаване на кредит, бързото договаряне и възможността за подаване на заявка по всяко време.

От друга страна, според 75% от респондентите най-големият недостатък на тези кредити е високата им лихва. За 47% от анкетираните този тип кредит крие и по-висок риск при договаряне, а 29% от хората посочват, че той предлага по-малка защита на личните данни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във