Банкеръ Daily

Финансов дневник

Политиката на ЕЦБ ще остане стимулираща за продължителен период

Политиката на Европейската централна банка ще продължи да бъде стимулираща за по-продължителен период от време, отколкото в предходните случаи на шокове, което вероятно ще ограничи негативното влияние, дължащо се на поскъпването на еврото. Това заяви членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре.

Коментарите му предполагат, че европейските централни банкери изглеждат относително спокойни относно около 14 процентовото поскъпване на еврото спрямо долара през настоящата година, въпреки че през миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги посочи, че валутният курс на единната валута е източник на несигурност, който изисква по-внимателен мониторинг от страна на централната банка на еврозоната.

В сравнение с предишни шокове, политиката на ЕЦБ ще остане по-разхлабена и стимулираща за по-дълго време, като по този начин вероятно ще отслабне негативния ефект върху икономическия растеж, дължащ се на поскъпването на еврото, заяви Беноа Кьоре на конференция във Франкфурт. Тъй като сегашното възстановяване в еврозоната се дължи до голяма степен на вътрешното търсене, силата на еврото може да има по-малко влияние върху растежа, отколкото, например, след Голямата финансова криза преди години, добави той.

ЕЦБ не успя да постигне целта си за растеж на инфлацията през последните четири и половина години и не очаква нарастване на инфлацията до малко под 2% преди 2020-а година, показват новите прогнози на централната банка от миналата седмица. Въпреки това се очаква централната банка да ограничи част от стимулиращите си политики на следващото редовно заседание на 26-и октомври, тъй като заплахата от дефлация в еврозоната не е в сила от доста време насам, а икономическият растеж в региона е далеч по-добър от прогнозите, направени само преди няколко месеца.

Понастоящем обаче, политическият хоризонт на нашата "средносрочна" концепция за паричната политика вероятно ще бъде по-дълъг, като се има предвид запазването на доста умерения инфлационен натиск, отбеляза Кьоре.

Въпреки че Беноа Кьоре не изглежда притеснен от поскъпването на еврото, той все пак предупреди, че трайни външни шокове могат да променят съществено инфлационните перспективи. Ако външните шокове върху валутния курс се окажат устойчиви, те могат да доведат до неоправдано затягане на финансовите условия с нежелани последици за перспективите пред инфлацията, подчерта членът на ЕЦБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във