Банкеръ Daily

Муравей Радев:

Политиците ще направят големи поразии, ще унищожат конкуренцията

Предложенията ще направят големи поразии, защото ще унищожат конкуренцията, която е основен източник за запазване на ниско ниво на цените. Това каза ексминистърът на финансите от кабинета "Костов" Муравей Радев по повод идеите на ВМРО за "социална кошница", ограничаваща печалбата на търговците на хранителни продукти.

"Напомням им, че пътят към ада е осеян с добри на намерения", посочи Радев, след като поотделно разгледа предложенията на властта и опозицията:


"БСП иска да намалява ДДС на хляба от 20 на 5 процента. Това е много вредно и опасно предложение, защото след хляба идва сиренето, после месото, лекарствата, детските храни - събаря се бюджетът и държавата изпада в криза - това ще се случи."

"Второто предложение - на земеделския министър Румен Порожанов. Той пък обикаля по големите вериги да ги кандърдисва да работят без печалба за хляба. Ами те и да му обещаят, това ми се струва наивно, да не кажа детинско. Те могат да му обещаят, но какво пречи да разхвърлят "спестената" сума върху други стоки и без да я усетим, пак да я платим. Това не е възможно, защото печалбата става ясна чак в края на годината, когато всички разходи бъдат вече изяснени - а има и разходи, които чак тогава се включват. Търговецът купува хляба за един лев, продава го за 1,30 лева - колко е печалбата? Не са 30 стотинки - защото една част от тях отиват за разходи, които ще знаем в края на годината какви са. Какво да му "заковем" на търговеца!? Какво? - На босия цървулите!"

"Още по-лошо е предложението на вицепремиера Красимир Каракачанов. Той пък иска цяла кошница да сложи и да фиксира цените чрез печалбата. Определен процент печалба върху кое бе, Краси? Върху себестойността ли - че тя е известна в края на годината. На моя приятел Каракачанов ще му кажа следното: Краси, не е това начинът. Няма да постигнете нищо. Защо? Защото в стопанската дейност има поне 300 сравнително почтени начина да раздуеш разходите и да смачкаш печалбата и да влезеш в този норматив. Освен това никога досега, когато държавата е правила такива експерименти, никога не е ставало добро!"


Бившият министър на финансите напомни, че през 1995 г. как правителството на БСП с министър-председател Жан Виденов фиксира цените на половината стоки и услуги в България. Муравей Радев подчерта, че следващата година България е катастрофирала.

"Ако искате цените да бъдат ниски, има само един начин - да разчисти пътя от всички пречки пред конкуренцията. Има ли конкуренция, цените не шават, те заспиват", обясни още Радев пред bTV. 

По думите му е мит, че с поскъпването на газа ще се вдигнат цените на всички продукти, както и, че домакинствата много ще обеднеят. Ще поскъпнат само стоките и услугите, пряко зависими от цената на газа - тези, които използват газа като суровина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във