Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Полиците за общински сгради - врата у полье

Задължителната застраховка на общинските и държавните сгради е врата у полье, казаха застрахователи. Така те коментираха одобрените от Министерския съвет поправки в Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост, с които ще се въведе задължително застраховане на съответния сграден фонд. Проблемът бил във фиктивните застраховки, а не в обхвата, който и сега не е малък.


И сега немалко общински и държавни сгради са застраховани, но това става предимно по балансова стойност. Не е забранено, но нали се сещате - една масивна представителна сграда в центъра на голям град на 50-60 години, която по пазарна оценка е за десетки милиони, колко стотици хиляди струва по баланс? На практика става дума за 70-80% подзастраховане, а това значи 70 на сто по-ниски плащания при настъпване на голяма щета, вследствие на земетресение например.


Самият риск земетресение пък често се избягвал от общините, за да не трошат пари нахалост. Добавянето му в полицата вдигало цената и с до 40 процента.


А иначе имущественото застраховане не е скъпо - тарифите са в промили. Нормално е цената да е 0.005 промила, докато при Каско например - аналогичната застраховка за движима вещ - тарифата е 4-5 процента. При това положение е смешно да се избягва рискът земетресение и целият сграден фонд на някои немалки общински центрове да е застрахован срещу 5000 лева.


Това е практиката - вместо по възстановителна стойност сградите масово се застраховат по балансова, която клони към нула, каза Данчо Данчев, председател на Асоциацията на българските застрахователи. Попитахме го дали заедно с въвеждането на задължителност не би трябвало да се отстрани и тази малформация. Председателят на управителния съвет на ЗАД Виктория обясни, че ако се въведат пълни указания на кметовете как да управляват, то тогава техният избор би се обезсмислил. Те трябва да имат право на избор, за да управляват собствеността най-добре, а не най-евтино, което после, както стана в Перник, може да излезе много скъпо, предупреди Данчев. Той каза още, че от пернишките земетресения местните власти не са си направили извод и нямало никакво увеличение на премийния приход от застраховки на обществени сгради. Явно българската максима:Точно на нас ли пък ще се случи? е всесилна.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във